با اتمام ساعات معاملات روز دوشنبه 95.03.17 شاخص بازار اول ( تالار اصلی ) با 51 واحد کاهش به رقم 53229 واحد رسید. عکس این وضعیت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) شاهد هستیم بطوریکه شاخص تالار فرعی در این روز با ثبت 102 واحد افزایش عدد 166718 واحد را تجربه کرد. شاخص قیمت (وزنی – ارزشی) بورس نیز در روز جاری با 11 واحد کاهش به رقم 27791 واحد رسید.
همچنین در این روز "پارسان" با 35 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "فولاد" با 40 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 5 واحد کاهش به رقم 814 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 6302 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1110 میلیارد ریال رسید.
بعد از بازار روز گذشته که تقریباً با روندی قابل قبول و نسبتاً صعودی همراه بود اما معاملات روز جاری با برگشت قیمت سهام اغلب شرکت ها به روند نزولی و افت شاخص کل بورس همراه شد روندی که بنظر نمی رسید با این سرعت پس از بازار سرمایه روز گذشته شکل بگیرد.
بر اساس گزارش بورس نیوز، در حالی طی معاملات روز گذشته روند صعودی سهام گروه خودرویی به عنوان تک لیدر این روزهای بازار سرمایه، جان تازه ای به بورس بخشیده بود که بنظر می رسید باید اخبار یا اطلاعیه هایی از این گروه در معاملات روز جاری منتشر شود که اینگونه سبب اقبال اهالی تالار به آنها شده است اما معاملات روز جاری هم گذشت و تا این لحظه تنها نتیجه بدست آمده برای سهامداران گروه مذکور همان انتظار همیشگی است.
واقعاً مشخص نیست که حرف و حدیث های این گروه چه زمانی و چگونه پایان خواهد گرفت و فقط این را می دانیم که در حال حاضر محل بسیار مناسبی برای گرفتن ماهی برای منتظران آب های گل آلود شده است.
در گروه فلزات اساسی نیز بصورت جسته و گریخته برخی تک نمادها با روند صعودی و رشد قیمت مواجه می شوند اما در مجموع روند قابل توجهی از آنها دیده نمی شود. در این گروه برخی شایعات حکایت از فروش بلوک حدود 50 درصدی فولاد هرمزگان به خریدار خارجی دارد که می تواند بنا بر رقم معامله که هنوز مشخص نیست بر سهام شرکت مادر یعنی فولاد مبارکه تأثیر سودآوری داشته باشد. شاید، اگر فولاد واکنش مثبت و همراه با اقبال بازار از خود نشان دهد بتواند اندکی کل گروه را دستخوش تغییرات مثبت کند. البته اغلب شرکت های این گروه با توجه به قیمت فعلی سهام در محدوده مناسبی برای سرمایه گذاری با دید تکنیکال قرار دارند.
در گروه پالایشی بورس هم همانند گروه خودرو، سهامداران درگیر حالت انتظاری هستند، چرا که پالایشی ها و سهامدارنشان یک چشمشان به قیمت جهانی نفت و چشم دیگرشان به سیاست های وزارت نفت است. در خصوص این گروه قبلاً هم گفته ایم و مجدداً تکرار می کنیم، سیاست های فعلی وزارت نفت خصوصاً ملی پالایش و پخش مانع از نمایان شدن پتانسیل های این گروه می شود.
اما در گروه بانکی علی رغم اخبار اقتصادی و شایعات مربوط به نهایی شدن مجوز افزایش سرمایه بانک ها ولی همچنان انتظار یک رویداد قابل توجه و مشخص در سهام آنها را نداریم چرا که هنوز و حتی در قیمت های فعلی که بسیار ارزان بوده و تقریباً با رقم های قبل از برجام برابری می کند سهامدار حقوقی مستعد و مستحکم برای فروش خودنمایی می کند و کلاً چراغ سبز این گروه برای عرضه آبشاری سهام همان رنگ سبز است. باید قبول کرد که رفتارهای گذشته این حقوقی ها چشم بازار را ترسانده.
در پایان باید به یک نکته مهم سیاسی و اقتصادی توجه کرد، نکته ای که شاید برای دولت یازدهم بیشتر از اهالی بازار سرمایه اهمیت داشته باشد.
نزدیک به یکسال و شاید کمتر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نمانده، اگر بگوییم بیشتر رأی دولت در انتخابات گذشته از سوی سرمایه گذاران اقتصادی در تمامی بخش ها و سهامداران بازار سرمایه بوده بیراه نگفته ایم. سیاست های اقتصادی و خارجی دولت قبل یعنی دولت دهم بزرگترین عامل رویگردانی سرمایه گذاران و قشر اقتصاددان به این دولت بود و این موضوع تا آنجایی ادامه پیدا کرد که به مردم عامی هم کشیده شد و اثرات این سیاست ها بر سر سفره مردم نمایان گشت.
از همین رو مردم دولت تدبیر و امید را انتخاب کردند تا پلی باشد برای رساندن آنها به دوران گذشته و نه شرایط بهتر چرا که هر کسی می دانست که با آن اوضاع و احوال نابسامان اقتصادی فکر دوران بهتر بسیار مشکل و حتی غیر ممکن است و رسیدن به شرایط گذشته یعنی دوران قبل یا ابتدایی دولت نهم، خود یک پیشرفت اقتصادی به حساب می آمد لذا اقتصادیون و اغلب مردم روی به دولت اصلاحات آوردند.
امروز نزدیک به سه سال از عمر دولت یازدهم می گذرد و اگرچه در بخش های اقتصادی و سیاست خارجی پیشرفت های خوبی حاصل شده اما هنوز این اقدامات بر سر سفره مردم نمایان نشده از سوی دیگر رکود فعلی در بخش های مختلف اقتصادی و صنایع به بازار سرمایه هم کشیده شده و امروز بورس و اغلب شرکت های آن در همان نقطه ای قرار داند که سه سال پیش بودند.
از همین رو عدم نمایان شدن تعاملات خارجی در اقتصاد و نیز رکود حاصل از برخی سیاستهای خود دولت همچون بانک مرکزی بر اقتصاد باعث شده تا در آینده ای نزدیک اقتصاد و در رأس آن بازار سرمایه محلی بشود برای مانورهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری خصوصاً طیف خاصی که احتمال بازگشت آنها بسیار زیاد است و متأسفانه باید گفت که دولت با این اقتصاد و بازار سرمایه نمی تواند به مقابله با رقبا بپردازد لذا از همین امروز باید دولت قدرت و توان حفاظتی از پاشنه آشیل خود در انتخابات را افزایش دهد.