آقای وزیر؛ لطفاً شاخص کل را از بورس حذف کنید !!!

این روزها در حالی عدد به دست آمده برای میزان تغییر شاخص کل در سابقه گذشته آن کم نظیر و قابل توجه است که در بهترین حالت قیمت سهام روزانه حداکثر تا سقف پنج درصد می تواند رشد کند. اما وقتی نیم نگاهی به این پارامتر و فرمول نادرست آن می اندازیم، ناباورانه شاهد رشد بیش از 1500 تا 2000 واحدی این شاخص به صورت روزانه هستیم.

رقص اعداد و ارقام روی منحنی شاخص کل در حالی به دلیل فرمول محاسباتی غلط آن همواره محل بحث فعالان و کارشناسان و نیز سرمایه گذاران بورس بوده که این دماسنج مهندسی شده هیچ کدام از واقعیت های بازار سرمایه را نه در روندهای مثبت و نه در زمان ریزش قیمت ها به درستی بیان نمی کند.

به گزارش بورس نیوز، فرمول محاسباتی اشتباه این نماگر که از آذر ماه سال 1387 تاکنون برچسب شاخص دروغین، نماگرهای قلابی و دستکاری و شاخص سازی را به بورس و مدیران آن زده و بارها و بارها مورد اعتراض قرار گرفته که تداوم نارضایتی ها از روند حرکتی این نماگر و رقص آن پیش چشم سرمایه گذاران و سهامداران موجب گردید از سال گذشته شاخص کل هم وزن که معیار بهتری برای بیان روند قیمت سهام و کلیت بازار است، همراه با چندین شاخص متنوع دیگر محاسبه و روی تابلوی معاملات اعلام شود.

اما گویا باز هم این شاخص دروغین و دردسرهایش خیال دست برداشتن از سر این بازار را ندارد و همچنان شاخص کل است که کمیت ارزیابی و سنجش روند کلی بورس می باشد. چرا که این روزها در حالی عدد به دست آمده برای میزان تغییر شاخص کل در سابقه گذشته آن کم نظیر و قابل توجه است که در بهترین حالت قیمت سهام روزانه حداکثر تا سقف پنج درصد می تواند رشد کند. اما وقتی نیم نگاهی به این پارامتر و فرمول نادرست آن می اندازیم، ناباورانه شاهد رشد بیش از 1500 تا 2000 واحدی این شاخص به صورت روزانه هستیم. حال آن که پرتفوی هیچ سهامداری نمی تواند با این شدت و حدت روند رو به بالا را در پیش گیرد.

در زمان افت قیمت ها نیز همین برآیند دروغین وجود دارد. چرا که در حالی شاخص کل به میزان ناچیز و بدون اهمیتی کاهش می یابد که قیمت سهام افت های قابل توجهی را به خود می بیند. همانند آنچه طی دو سال اخیر زیان نزدیک به 70 درصدی را برای بسیاری از سهام رقم زد، اما طی همین مدت شاخص کل تنها حدود 39 درصد ریزش را به چشم دید.

اما نکته مهم اینجاست که در حالی پس از اعتراض های پی در پی فعالان و سرمایه گذاران نسبت به روش و فرمول محاسباتی این شاخص دروغین شاهد رونمایی از شاخص کل هم وزن هستیم که معلوم نیست چرا مسئولین بازار سرمایه همچنان بر اعلام رقم این شاخص کل با فرمولی نادرست اصرار دارند. حال آنکه مسئولین و متولیان امر نیز خود بر اشتباه بودن نحوه محاسبه این نماگر تأکید دارند.

شاخصی که از ابتدای امر نیز به دلیل مقاصد سیاسی دولت وقت و بهره بردن از فرمول اشتباه آن جهت ارایه نمایش دروغین از عملکرد آن دولت طراحی و مهندسی شد، تا از آن پس سرمایه گذاران در مقاطع مختلف شاهد دستکاری و در اصطلاح شاخص سازی در بورس باشند که نتیجه آن رویه ای غلط را در بازار باب کرده که در نتیجه آن، برخی فعالان و افراد به اصطلاح تحلیلگر با ترسیم خطوط حمایتی و مقاومتی در پایین و بالای این نماگر اقدام به پیش بینی روند آتی بازار سهام کنند که هر بار، این اقدام خود به تشدید رفتارهای غیرمنطقی و بدون دلیل در روند معاملات منتهی می شود.

این در حالی است که انتظار می رفت پس از طراحی و معرفی شاخص های جدید، دقیق تر و متنوع دیگر شاهد اعلام رقم این نماگر نادرست روی تابلوی بورس نباشیم. گر چه این شاخص نه تنها با گذشت حدود یک سال پس از رونمایی از شاخص کل هم وزن هنوز هم حذف نشده، بلکه همچنان در تابلوی معاملات جایگاه خود را بالاتر از شاخص کل حفظ کرده است.

ضمن اینکه نه تنها خود این شاخص جعلی از تابلوهای معاملات بورس کنار نرفته که حتی در بخش نمادهای اثرگذار بر شاخص نیز همچنان نمادهایی نشان داده می شود که در نوسان شاخص کل اثرگذار هستند نه در روند شاخص کل هم وزن، که این نیز به نوبه خود بازار را دچار اشتباهات دیگری کرده و دید غلطی به سرمایه گذاران می دهد. در حالیکه بایستی از این پس با حذف شاخص کل، نمادهایی را که بر رشد یا افت شاخص کل هم وزن موثر هستند، اعلام کنیم.

اما نکته جالب توجه آنجاست که نمودار روند شاخص کل هم وزن تصویر درست تری را از بازار و روند واقعی آن نشان می دهد. زیرا همانطور که قیمت بسیاری از سهام پس از دو سال کاهش، مدتی است با برگشت به مدار صعودی دوباره به سقف های تاریخی خود رسیده، شاخص کل هم وزن نیز همانطور که در نمودار زیر می توان دید، روندی مشابه را در پیش گرفته و هم اکنون در سقف تاریخی خود به سر می برد. بطوریکه همانند روند حرکتی قیمت سهام که مدتی است به قیمت های تاریخی خود رسیده و در حال گذر از این سقف قیمتی هستند، نمودار شاخص کل هم وزن نیز در سقف تاریخی خود یعنی محدوده 11 هزار و 600 واحدی به سر می برد.

شاخص کل سیاسی است/ مهندسی نماگری با هدف تضعیف دولت

این در حالی است که شاخص کل مطابق با نمودار زیر نه تنها فاصله زیادی با سقف تاریخی خود یعنی محدوده 89 هزار و 500 واحد دارد، بلکه در این مسیر با مقاومت های زیادی نیز مواجه خواهد شد که تصمیم گیری براساس این مقاومت ها در شاخص کل سیگنال های اشتباهی را به سرمایه گذاران و سهامداران ارایه می دهد.

شاخص کل سیاسی است/ مهندسی نماگری با هدف تضعیف دولت

از این رو بایستی مجدد به وزیر اقتصاد و سایر مسئولین و متولیان بازار سرمایه تأکید کرد که اعلام شاخص کل همچنان به افزایش برداشت های نادرست از روند کلی بازار سرمایه و وضعیت معاملات سهام دامن می زند و بهانه ای می شود برای دلواپسان تا در زمان ریزش قیمت ها بر طبل رسوایی دولت و ناتوانی مدیران ارشد آن در مدیریت بازار سرمایه بکوبند و در زمان اوج گیری شاخص کل شکل گیری حباب قیمت ها را در بوق و کرنا کنند. چرا که آمار روند حرکتی این نماگر از سال 87 تاکنون بیانگر واقعیت دیگری است و این موضوع را به ذهن ها متبادر می سازد که شاخص کل به دلیل ورود سودهای نقدی به آن تنها برای رشد ساختگی بورس در زمان کسادی و جلوگیری از افت آن در دوران رکود بازار طراحی شده است که در زمان ایجاد رونق نیز شائبه وجود حباب را در بازار ایجاد می کند.

از این رو می خواهیم دوباره بر پیشنهاد خود به وزیر اقتصاد تأکید کنیم و آن حذف این شاخص نادرست از تابلوهای عمومی بورس است تا از اعلام متغیری که روش محاسبه و علت طراحی آن از پایه و اساس اشتباه بوده، جلوگیری به عمل آید تا از این پس اعلام رقم نماگر مذکور سرمایه گذاران و سهامداران را بیش از این دچار اشتباه نسازد. امید اینکه همانطور که در این دولت برای طراحی و اعلام شاخص های متنوع و واقعی تر اقدامی شایسته صورت گرفته، باز هم در این رابطه شاهد اتخاذ تصمیم مناسب وزارت اقتصاد باشیم تا بر هر آنچه که بر اشتباه بودن آن اعتقاد راسخ داریم، برای همیشه خط بطلان بکشیم.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.