جهت یابی مسیر حرکت "خودرو" در تالار حافظ

شرکت ایران خودرو جزء شرکت های فعال گروه خودرو است و این شرکت نه تنها در این گروه بلکه در کل بازار تاثیر مهم و قابل توجهی دارد. این شرکت با داشتن 15.2 میلیارد برگ سهم و 38 درصد سهام شناور و ارزشی معادل 500,2 میلیارد تومان 30درصد از ارزش کل گروه خودرو را در اختیار دارد

1- معرفی شرکت ایران خودرو

شرکت ایران‌ خودرو (سهامی عام) در مرداد ماه سال 1341 با سرمایه 10 میلیون تومان تاسیس شده است. تولید اولیه شرکت، اتوبوس های معروف به «ال ‌پی» بوده است که شاسی آن از آلمان وارد می شد و با نصب اتاق بر روی آن در شرکت ایران‌ خودرو مونتاژ می گردید.

در سال 1345 قراردادی با شرکت روتس انگلیس به منظور تولید پیکان، منعقد گردید از سال 1346 تا 1357 پیکان در مدلهای مختلف کار، لوکس، جوانان، استیشن و وانت و اتوبوس در مدل‌های اتوبوس 302 شهری، بیابانی و سوپرلوکس و مینی بوس و آمبولانس تولید می گردید. در سال 1353 با افزایش قیمت نفت و درآمدهای ارزی، شرکت ایران ناسیونال به منظور حفظ بازار تصمیم به تولید پژو گرفت و سهام شرکت نیز در همین سال وارد بورس گردید و حدود 45 درصد از سهام شرکت به عموم واگذار گردید.

شرکت ایران خودرو تولید پیکان را تا سال 84 در دستور کار داشته و به مدت 40 سال انواع پیکان را در ایران تولید کرده است از سال 81 تغییرات ساختاری در نظام مدیریتی این شرکت ایجاد شده که حاصل آن تولید محصولاتی مانند سمند و رانا بوده است. با ارج نهادن و احترام برای پیشرفت در این زمینه باید یادآوری کرد که هیچگاه این دو خودرو توان رقابتی با خودرو های روز دنیا را نداشته است. و تولید پژوه 206 و پارس از چرخه تولیدات شرکت های جهان خارج شده است ولی هنوز در ایران تولید می شود.

باید در نظر داشت عواملی مانند انقلاب اسلامی و همچنین جنگ تحمیلی باعث شده است که روند حرکتی و تولیدی این غول بزرگ منطقه تحت تاثیر قرار گیرد ولی بعد از جنگ و در دوران شکوفایی اقتصادی ایران دلیل تاکید و اصرار بر خط تولید خودرو های از رده خارج چندان توجیه نداشته و جزء موارد سوء مدیریتی این شرکت میتواند باشد


2-وضعیت شرکت ایران خودرو در گروه خودرو

شرکت ایران خودرو جزء شرکت های فعال گروه خودرو است و این شرکت نه تنها در این گروه بلکه در کل بازار تاثیر مهم و قابل توجهی دارد. این شرکت با داشتن 15.2 میلیارد برگ سهم و 38 درصد سهام شناور و ارزشی معادل 500,2 میلیارد تومان 30درصد از ارزش کل گروه خودرو را در اختیار دارد. (رجوع شود به نمودار شماره 1)

در این گروه 30 شرکت مشغول فعالیت بوده که ایران خودرو به غیر از عضویت در این گروه سهامداری 4 شرکت دیگر در بورس تهران را به عهده دارد که 79% از این سبد مربوط به گروه خودرو و 21% آن در اختیار شرکت لیزینگ ایرانیان می باشد. پس به جرات میتوان گفت که این شرکت تاثیر مهم و شگرفی در مسیر حرکت این گروه ایفا می کند. (رجوع شود به نمودار شماره 2)

تحلیل بنیادی ایران خودرو

تحلیل بنیادی ایران خودرو

3-سهم ایران خودرو از بازار اول و کل بازار

شرکت ایران خودرو با ارزشی در حدود 500,2 میلیارد تومان 1% از کل بازار و 2 % از بازار اول و 30 درصد از گروه خودرو را تشکیل می دهد. با اینکه ایران خودرو ارزش قابل توجهی نسبت به شرکت های تولیدی زیربنایی ندارد ولی با توجه به حجم معاملات در خور این سهام (متوسط روزانه 15 میلیون برگه سهم) تاثیر گذاری مهمی در معاملات گروه خودرو و کل بازار دارد. سهامداران به خاطر دارند که در آبان ماه سال جاری ریزش هیجانی سهام شرکت ایران خودرو باعث بروز یک ریسک سیستماتیک داخلی در کل بازار شد و کل بازار را تحت تاثیر قرار داد. (رجوع شود به نمودار شماره 3)

تحلیل بنیادی ایران خودرو

نمودار شماره 4 که یک نمودار مقایسه ای بین شاخص کل و نمودار شاخص گروه خودرو می باشد به خوبی گواه این موضوع خواهد بود که دو لیدر این گروه شرکت ایران خودرو و سایپا تاثیر عمیق و گسترده در کل بازار دارند جدا از این امر شرکت ایران خودرو به تنهایی توانایی اثر گذاری بر گروه خودرو، بازار اول و در نتیجه کل بازار را خواهد داشت و همیشه بین سهامداران روند حرکتی این شرکت بسیار مهم بوده است و سهامداران صعود یا نزول خیلی از گروه ها را تحت تاثیر رفتار این سهام می دانند در نمودار شماره 4 مشخص است که حرکت گروه همیشه قبل از حرکت شاخص کل بوده است و رشد قابل ملاحظه ای به نسبت شاخص گروه خودرو داشته است (رجوع شود به نمودار شماره 4)

تحلیل بنیادی ایران خودرو



4- معرفی سهامداران و هیئت مدیره ایران خودرو

بزرگترین سهامدار شرکت ایران خودرو شرکت تدبیر سرمایه آراد است که در سال 89 با سرمایه 1 میلیارد تومان به مدیر عاملی پرهام علیا تاسیس شده است. موضوع فعالیت شرکت هرگونه فعالیت مجاز بازرگانی و سرمایه گذاری و مشارکت در موسسات و شرکت های دیگر و انعقاد قراردادهای لازم خرید و فروش و واردات و صادرات ماشین آلات و تجهیزات و مواد اولیه و ... می باشد. بعد از این سهامدار عمده شرکت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) قرار گرفته است که 19% از سهام این شرکت را در اختیار دارد و جزء شرکت های قدیمی و فعال ایران است ایدرو در صنایع دیگر خودرویی نیر حضور قدرتمندی دارد و در شرکت سایپا نیز سهامداری می کند سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) یک سازمان توسعه‌ای بوده که به منظور گسترش و نوسازی صنایع کشور از راه بررسی های علمی و صنعتی و تهیه و تربیت کادر مدیریت و تاسیس شرکتهای صنعتی، معدنی و خدماتی و یا مشارکت در آنها و کمک و راهنمایی‌های فنی به واحدهای صنعتی و معدنیدر سال 1346 تشکیل شده است.

دو سهامدار اصلی شرکت ایران خودرو، شرکت سرمایه تدبیر آراد و سازمان گسترش و نوسازی ایران (ایدرو) در بازه سه ماه گذشته فعالیتی نداشته اند از سهامداران فعال ایران خودرو که در سه ماه گذشته فعالیت مسمتر داشته اند میتوان به شرکت های سرمایه گذاری سمند، صندوق بازنشستگی کشوری، سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری، سرمایه گذاری ملی ایران، بازرگانی سپهر ایرانیان کیش و سرمایه گذاری صبا تامین اشاره کرد (رجوع شود به نمودار شماره 5)

تحلیل بنیادی ایران خودرو


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.