همچنین در این روز "وبملت" با 26 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "فولاد" با 20 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 2 واحد افزایش به رقم 682 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 602 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1461 میلیارد ریال رسید.
بازار سرمایه در معاملات روز جاری روند بهتر و قابل قبول تری نسبت به روزهای اخیر خود داشت هر چند که هنوز فاصله زیادی با روند منطقی با توجه به اخبار و اتفاقات مثبت سیاسی و اقتصادی منتشر شده این روزها دارد.
بنا بر گزارش بورس نیوز، شاید مهمترین اتفاق مدنظر اهالی تالار اخبار رسیده از جلسه شورای پول و اعتبار بود اخباری که اگرچه در ظاهر نتواست انتظارات سرمایه گذاران را برآورد کند اما در باطن حرف های زیادی برای گفتن داشت. چرا که قبل از هر موضوعی باید گفت که دو مصوبه دیروز این شورا نشان از آن داشت که اراده کاهش نرخ سود وجود دارد اما شاید شرایط فعلی زمان مناسبی برای اجرای آن نباشد و اگر اتفاق بیافتد باید رقمی در حدود 18 درصد باشد که قطعاً می تواند در جهت اهداف مدنظر سرمایه گذاران حرکت کند.
در همین راستا منتظری از کارشناسان بازار سرمایه در یکی از گروه های تلگرامی بورسی تحلیل خود از جلسه دیروز شورای پول و اعتبار را اینگونه بیان کرده است: با توجه به نرخ تنزیل اسناد خرید اعتباری محصولات واسطه ای بنگاه های اقتصادی از محل منابع بانک مرکزی که 20 درصد اعلام شده به نظر می رسد این مصوبه می تواند از آن جهت تأثیر گذار باشد که عملاً هزینه تسهیلات برای خرید های مرتبط با مواد اولیه واحدهای تولیدی را از حدود 24 تا 28 درصد به 20 درصد کاهش می دهد. علاوه بر این تزریق نقدینگی از جانب بانک مرکزی طرف عرضه تسهیلات را تقویت کرده و کمک می کند نرخ تسهیلات در نظام بانکی به پایین آورده شود.
همچنین در مصوبه وام 12 درصد برای خرید کالاهای مصرفی، طرف تقاضای کالای مصرفی تقویت شد و حالا در این مصوبه طرف تقاضا مواد اولیه و عرضه کالاهای مصرفی تقویت می شود. از سویی دیگر در مصوبه دوم دیروز نرخ سپرده قانونی سپرده های سرمایه گذاری ممتاز بانک مسکن از 10 به 2 درصد کاهش یافت که با این مصوبه توان وام دهی بانک مسکن شدیداً تقویت می شود و می تواند در بخش مسکن تحریک ایجاد کند.
بر اساس این گزارش با نگاهی گذرا به مصوبات دیروز به راحتی می توان دریافت که زیر ساخت های لازم برای کاهش نرخ سود سپرده آماده سازی شده و این اقدام که سبب ترحیک بازارهای اقتصادی خصوصاً بازار سرمایه خواهد شد. بزودی اجرایی می شود.
اما چرا در جلسه دیروز نرخ سود بانکی تعیین تکلیف نشد؟
با نگاهی به دو مصوبه دیروز این شورا در می یابیم که هدف دولت ایجاد تحریک در طرف تقاضا برای دو بازار کالایی و مسکن می باشد که می تواند در بهترین حالت به نتیجه مورد نظر در این دو بازار و در بدبینانه ترین حالت عدم تحریک تقاضا شود که عملاً هزینه اقتصادی بالایی برای دولت ندارد اما در شرایط فعلی به نظر می رسد کاهش نرخ سود سپرده بر دو بازار تأثیر گذار باشد یعنی بازار ارز و بازار سرمایه که اولی سبب ایجاد تورم مجدد و دومی سبب ایجاد رونق اقتصادی و سرمایه گذاری می باشد.
پس دولت برای این اقدام با ریسکی مواجه می شود که ممکن است سبب بر باد رفتن تمام زحمات تیم اقتصادی طی دو سال در کاهش نرخ تورم گردد لذا منطقی است که تصویب کاهش نرخ سود سپرده متناسب با تورم در شرایطی انجام گیرد که دولت ابزار کنترل ریسک مترتب را نیز را در اختیار داشته باشد به عبارت ساده تر اگر دولت ارز کافی برای عرضه در بازار به جهت جلوگیری از ایجاد هیجان و رشد قیمت دلار که لیدر بازار ارز است را در اختیار داشته باشد می تواند به راحتی و بدون هیچ ریسکی یا بهتر بگوییم ریسک کمتر اقدام به کاهش نرخ سود سپرده بانکی نماید.
قطعاً متوجه باقی مطالبی که قرار است عنوان کنیم شده اید، اجرای برجام و برداشته شدن تحریم سوئیفت بانکی و آزاد شدن پول های بلوکه شده این جرأت را به دولت می دهد تا به راحتی نرخ سپرده را کاهش و بازار ارز را کنترل نماید.
از همین رو شاید تنها دو یا سه هفته تا کاهش نرخ سود سپرده باقی مانده باشد.
اما بشنوید از اخبار مثبت بسته شدن احتمالی پرونده پی ام دی در شورای حکام:
امروز تخت روانچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در حالی خبر از آزاد سازی سوئیفت، ال سی و پول های بلوکه شده در دی ماه داده است که گروه 1+5 باتوجه به انتشار گزارش چند روز پیش آمانو خواستار بسته شدن پرونده هسته ای ایران در آژانس شده است و قرار است پیش نویس قطعنامه 1+5 درباره پی ام دی در نشست 24 آذر ماه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به رأس گذاشته شود. این در حالیست که عراقچی با توجه به تفاهم موجود در پرونده مذکور بین ایران و 1+5 اظهار امیدواری کرده که در این نشست پرونده پی ام دی بسته خواهد شد.
بر این اساس همه چیز مهیای آغاز یک بهار بورسی در آینده ای بسیار نزدیک است بطوریکه برخی اهالی تالار بر این باورند که بورس در فصلی که رفته، باز خواهد گشت.
از همین رو شاید وقت آن رسیده باشد تا دولت نیز برخی پرونده های باز اقتصادی صنایع همچون نرخ خوراک پتروشیمی ها، مطالبات پالایشی ها و تعیین تکلیف بهره مالکانه معدنی ها، پرداخت مطالبات ؟ از محل تفاوت نرخ گاز و مازوت را مختومه کند. آنگاه است که رونق اقتصادی متداوم همراه با امید سرمایه گذاری مجدداً به اقتصاد ایران باز خواهد گشت، امیدی که همراه با اطمینان از ثبات خواهد بود.