همچنین در این روز "تاپیکو" با 44 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "خودرو" با 22 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 2 واحد افزایش به رقم 691 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 439 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1341 میلیارد ریال رسید.
اولین روز از معاملات هفته جاری در حالی آغاز شد که در آخرین روزهای هفته گذشته شاهد کم شدن یکی دیگر از ریسک های موجود در بازار سرمایه بودیم، ریسکی که به نظر می رسید به علت اهمیت و وزنی که در گذشته داشته است بتواند با کم رنگ شدن خود تأثیر خوبی بر بازار سرمایه کشور داشته باشد اما باز هم بورس برای چندمین بار اثبات کرد که امروز مواردی از این دست جزء ریسک به حساب نمی آید و فعلاً وزن ریسک تصمیمات داخلی در حوزه اقتصاد بسیار بیشتر از اقدامات خارجی ها است.
بر اساس گزارش بورس نیوز، پنج شنبه هفته گذشته مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش ارزیابی فعالیت هسته ای ایران اعلام کرد که هیچ گونه مدرکی دال بر تهدید آمیز بودن فعالیت هسته ای ایران در آن وجود ندارد و به گفته بعیدی نژاد این گزارش با قویترین بیان صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تأیید کرده است.
پس از اعلام این گزارش بود که کشورهای عضو گروه 1+5 هر کدام به طریقی رضایت خود از این گزارش را بیان و نسبت به آمادگی کشورشان برای اجرای هر چه سریعتر برجام اعلام آمادگی کردند تا جاییکه آمریکا از برداشته شدن تحریم های ایران در ماه ژانویه و انگلیس و روسیه از اجرای هر چه سریعتر برجام تا اواخر دسامبر سخن گفتند.
اما گزارش آمانو در تنها جایی که به نظر می رسید بیشترین استقبال را داشته باشد بدون خریدار ماند تا نشان دهد مشکل اقتصاد و بازار سرمایه کشور تحریم و تهدید نیست و این اینگونه گزارشات و توافقات از نگاه آن همان کاغذ پاره های قدیمی است که نه تأثیر روانی دارد و نه تأثیر آنی بلکه اندکی مفروضات و پیش بینی های تحلیلگران را افزایش می دهد، تحلیل هایی که پر هستند از ابهام در آینده صنایع و شرکت ها.
قطعاً قدیمی ها و حرفه ای های بازار به خوبی می دانند که ارزش 44 میلیارد تومانی معاملات بورس در روز جاری حرف های بسیار زیادی برای گفتن دارد، وقتی اخبار مهم یکی یکی در بازار سرمایه بی جان و کم رمق سوخت می شوند یعنی هشدار واقعی به مسئولان و اقتصادیون دولت که دیگر در این کشور انگیزه ای برای سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی و مردم وجود ندارد.
اجازه بدهید اندکی کلان تر و با دید بازتری به این موضوع نگاه کنیم.
با انتشار گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی و واکنش کشورهای غربی خصوصاً طرف های مذاکره به این نتیجه می رسیم که تا اجرای برجام شاید چند قدم بیشتر نمانده باشد و اجرای برجام یعنی پایان تحریم و تهدید سیاسی و اقتصادی کشور، موضوعی که سایه سنگین آن به همراه تمامی تبعات مثبت و منفی غریب به 12 سال است که بر این کشور وجود دارد و حالا قرار است دیپلماسی گفتگو و تبادل جایگزین تحریم ها شود، لذا اولین گزینه ای که در ذهن ها نقش می بندد بحث سرمایه گذاری و رونق اقتصادی در کشور و اکثر صنایع فعال موجود می باشد پس با نگاه سرمایه گذاری و درآمد زایی، پول باید وارد صنایع پر پتانسیل و پر گردش کشور شود.
یعنی کارخانه های پتروشیمی، سیمان، فولادی ، معدنی، تجهیزاتی و غیره در کشور یا احداث شوند و یا فعال تر شوند، حال یک سوال واضح داریم:
آیا با خود فکر کرده اید که امروز برای احداث یک کارخانه تولید سیمان با ظرفیت و بزرگی سیمان فارس و خوزستان یا یک کارخانه پتروشیمی همچون پتروشیمی اراک یا پردیس یا یک فولاد مبارکه یا ملی مس دیگر با دلار 3600 تومانی فعلی چه میزان سرمایه لازم است؟
اگر امروز بخواهیم یک پالایش نفت اصفهان دیگر بسازیم چقدر باید هزینه کنیم؟ حالا اگر بخواهیم درصدی از مالکیت خود این شرکت ها را در بورس تصاحب کنیم چقدر پول لازم است؟
لطفاً به ارزش بازاری شرکت های مورد مثال توجه و تأمل بیشتری فرمایید. به جرأت می توان گفت امروز با نیمی یا حتی کمتر از نقدینگی که برای ساخت و راه اندازی این شرکت ها لازم است شما می توانید از طریق خرید سهام این شرکت ها در بورس مالکیت ان ها را بدست بگیرید.
حالا مگر قرار نیست که درب های اقتصاد دنیا به روی کشور ما گشوده شود، مگر قرار نیست که از این پس بعد از اجرای برجام صادرات و واردات دوباره تحول و رونق اقتصادی ایجاد کند، مگر قرار نیست از این پس هزینه تمام شده تولید محصول با توجه به برداشته شدن تحریم ها کاهش یابد پس چرا این وضع قیمت سهام و شرایط کلی بازار سرمایه است؟
چرا کسی به سهام شرکت های پر پتانسیل صنایع مورد وثوق حتی نگاه هم نمی کند چه برسد به خرید آنها؟
آقای مسئول و دولت محترم، این اتفاق بازار سرمایه هشداری جدی است به سیاست های داخلی شما لطفاً نگاه به رنگ سبز شاخص بورس با آن رشد اندک نکنید.
اگر آینده اقتصادی و شرایط سرمایه گذاری سودآور روشن بود امروز حتی یک عدد سهام هم در بازار سرمایه برای خرید نباید پیدا می کردید اما کار به جای رسیده که نیمی از سهامداران عمده در شرایط فعلی حاضر به فروش اقساطی سهام خود و خروج از این بازار هستند.
لطفاً عینک بزرگ بینی را از روی چشم بردارید و با عینک واقع بینی به اقتصاد نگاه کنید، آنگاه است که می بینید سود سپرده بانکی بهترین و کم ریسک ترین سود در مقابل آن همه ریسک های گوناگونی است که برای بازارهای قابل سرمایه گذاری در صنایع مختلف ایجاد کرده اید حتی اگر این سود 15 درصد باشد.