بر اساس گزارش بورس نیوز، یکی از روش های تأمین مالی شرکت ها برای اجرای برنامه های مختلف که مهمترین آن بهره برداری از طرح های توسعه ای به شمار می رود، دریافت وام بانکی است که شرکت هایی که از این طریق اقدام به تأمین منابع مالی مورد نیاز خود می کنند می بایست هزینه های قابل توجهی ناشی از بهره های سنگین وام بانکی پرداخت کنند.
حال آنکه با توجه به اوضاع اقتصادی کشور کمتر سرمایه گذاری اعم از داخلی و خارجی تمایل به تزریق نقدینگی و سرمایه گذاری است و از سوی دیگر در بسیاری از موارد روند اجرای پروژه ها با مشکلات متعددی همراه می شود و بموجب آن نمی توان انتظار کسب بازدهی مناسب و اجرای طرح های توسعه ای زود بازده شرکت ها داشت. از این رو اغلب تولید کنندگان بدلیل عدم کسب بازدهی مناسب از اجرای طرح های توسعه ای از عهده پرداخت اقساط و بهره سنگین وام بانکی بر نمی آید و ترجیح می دهند تا برای تأمین نقدینگی مورد نیاز خود به راه های دیگری همچون اجرای برنامه افزایش سرمایه متوسل شوند.
بر اساس اطلاعات موجود این موضوع در شرایط فعلی به خوبی در شرکت های فعال در بازار سرمایه مشاهده می شود، به گونه ای که از نیمه دوم مهر ماه امسال تا دهم آذر ماه جاری یعنی طی 55 روز گذشته 27 شرکت مدارک و مستندات لازم جهت اجرای افزایش سرمایه مبنی بر دریافت مجوزهای لازم از سازمان بورس را روی سامانه کدال منتشر کرده اند که عمدتاً این برنامه با هدف اصلاح ساختار مالی و تأمین سرمایه مورد نیاز جهت راه اندازی طرح های توسعه ای اجرایی می شود و این موضوع خود بیانگر این است که شرکت های فعال در بورس با چالش اساسی کمبود نقدینگی رو به رو شده اند.
بر این اساس نمادهایی همچون "وتوصا"، "دزهراوی"، "دی"، "شیران"، "دسبحا"، "پخش"، "رکیش"، "خوساز"، "پاسا"، "خودرو"، "وبیمه"، "وشهر"، "بساما"، "وپارس"، "ختور"، "بنیرو"، "دتهران"، "خمحرکه"، "وغدیر"، "دبالک"، "وصنا"، "فارس"، "سبحان"، "نمرینو"، "فسپا" و "وسکاب" موفق به دریافت مجوزهای لازم جهت اقدام برای انجام برنامه افزایش سرمایه شده اند که البته در این فهرست شرکت سرمایه گذاری پارس آریان در نماد "آریان" نیز قرار دارد که نماد معاملاتی آن در بازار توافقی فرابورس مثبت شده است.
حال آنکه مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران اصلی ترین منبع برای تأمین سرمایه مورد نیاز شرکت های فعال در بازار سرمایه است و بیش از 70 درصد از شرکت های مذکور از سهامداران خود برای بهبود وضعیت نقدینگی شرکت و اجرای طرح های توسعه ای کمک گرفته اند تا سهامداران با مشارکت در این برنامه در شرایطی که بازار سرمایه، خود عمیقاً از کمبود نقدینگی رنج می برد، سهم بزرگی را در بهبود روند تولید و سودآوری شرکت ها داشته باشند.
اما در این بین سازمان بورس و اوراق بهادار که اغلب ناشران بورسی و فرابورسی از قوانین دست و پاگیر این سازمان برای دریافت مجوزهای لازم برای اجرایی برنامه افزایش سرمایه گلایه می کردند، در شرایط فعلی راه را برای ناشران تا حدودی باز گذاشته اند تا این شرکت ها یکی پس از دیگری مستندات لازم را به سازمان ارائه کنند و این برنامه را اجرای نمایند. بطوریکه همانطور که عنوان شد طی 55 روز، 27 شرکت مدارک لازم را برای اجرای برنامه افزایش سرمایه روانه کدال کردند و مجوز انجام این برنامه از سوی اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایه ای برای آنها صادر شده است.
در این بین تصمیمات هیأت مدیره شرکت های گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران، ایران خودرو، بانک پارسیان، بانک شهر و صنعتی نیرو محرکه در خصوص افزایش سرمایه اتخاذ شده و این برنامه به تصویب هیأت مدیره رسیده است.
در پایان خاطر نشان می شود که طی مدت مذکور شایعاتی مبنی بر اجرای برنامه افزایش قابل توجه بیش از 1000 درصدی شرکت های پلی اکریل ایران و پلاسکو کار مطرح شد که تاکنون صحت و سقم آنها از سوی مدیران شرکت تأیید نشده و ظاهراً این گفته ها تنها در حد شایعه و شنیده بوده است.