پذیرش سه شرکت جدید در بورس

صدور 50 کد معاملاتی برای اشخاص غیر ایرانی/راه‌اندازی قراردادهای مشتقه جدید/ قرارداد آتی شاخص و آپشن‌های سهام راه‌اندازی می‌شود

مدیرعامل شرکت بورس با بیان این که اجلاس فدراسیون بورس‌های اروپایی ـ آسیایی فیاس به میزبانی شرکت بورس در شهر اصفهان برگزار می‌شود، عنوان کرد: قرارداد آتی شاخص و آپشن‌های سهام راه‌اندازی می‌شود.

خبرگزاری فارس: پذیرش سه شرکت جدید در بورس/صدور 50 کد معاملاتی برای اشخاص غیر ایرانی/راه‌اندازی قراردادهای مشتقه جدید/ قرارداد آتی شاخص و آپشن‌های سهام راه‌اندازی می‌شود

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار تهران، دقایقی قبل در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: در آبان‌ماه امسال اجلاس فدراسیون بورس‌های اروپایی ـ آسیایی فیاس به میزبانی شرکت بورس در شهر اصفهان و در بیست سالگی این فدراسیون برگزار می‌شود.

در این اجلاس، سه جلسه کمیته کاری، هیأت رئیسه و مجمع عمومی سالیانه این فدراسیون در ایران برگزار می‌شود.

وی در برابر پرسش دیگر فارس مبنی بر اینکه بازار چه زمانی از رکود خارج خواهد شد؛ پاسخ داد : اینکه قیمت‌ها در بازار به کجا می‌رود به بورس و متولیان ارتباطی ندارد، وظیفه متولی بازار ایجاد بستر و زمینه برای کشف قیمت براساس عرضه و تقاضای واقعی است.

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در ادامه با ارائه عملکرد 5 ماهه نخست امسال این بازار اعلام کرد: از ابتدای سال تاکنون ارزش جاری بورس تهران به حدود 286 هزار میلیارد تومان بالغ شده که این رقم نسبت به ابتدای امسال از رشد 2 درصدی برخوردار است. ارزش اسمی روز بورس نیز در حال حاضر به رقم یکصد میلیارد تومان رسیده که نسبت به ابتدای سال جاری با رشد 5 درصدی روبروست. از این رقم مبلغ 3 هزار میلیارد تومان برای افزایش سرمایه و 2 هزار میلیارد تومان به واسطه پذیرش و ورود شرکت‌های جدید ناشی شده است.

وی افزود: شاخص کل بورس در حال حاضر در حدود 65 هزار واحد ایستاده که نسبت به رقم این نماگر در ابتدای امسال از رشد 5 درصدی برخورردار شده است.

شاخص قیمت نیز در بورس تهران هم‌اکنون در حدود 26 هزار واحد است که نسبت به رقم ابتدای امسال حدود 3.5 درصد پایین‌تر است. متوسط نسبت قیمت بر درآمدی (P/E) کل بازار سهام حدود 5.6 واحد است که نسبت به ابتدای امسال با افزایش 0.2 مرتبه‌ای روبرو شده است.

سخنگوی شرکت بورس اوراق بهادار تهران در ادامه با ارائه آماری از معاملات خرد و بلوک سهام در این بازار عنوان کرد: از ابتدای امسال تاکنون حدود 12 هزار و 600 میلیارد تومان ارزش معاملات خرد و بلوک سهام در بورس تهران بوده که این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل با کاهش 17 درصدی مواجه شده است.

در معاملات برخط سهام نیز ارزش کل معاملات بالغ بر 75 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با دوره مشابه 5 ماهه سال قبل با کاهش 16 درصدی مواجه است.

معاملات اوراق بدهی و مشارکت نیز در بورس تهران طی 5 ماه نخست امسال با رشد 171 درصدی روبروست، همچنین تعداد دفعات معامله در دوره مذکور بیش از 5 میلیون نوبت خرید و فروش بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل از رشد یک درصدی حکایت دارد. این موضوع به این معناست که با وجود کاهش ارزش معاملات سهام اما تعداد دفعات معاملات افزایش پیدا کرده که نشان دهنده معاملات روز در بازار است.

قالیباف اصل افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون 40 هزار کد معاملاتی ایجاد شده است، در عین حال شرکت‌های حقوقی در 5 ماه نخست امسال از کل معاملات بازار سهام سهم 42 درصدی در طرف خرید و 46 درصدی در فروش را به خود اختصاص داده‌اند که این آمار نشان می‌دهد، از ابتدای امسال تاکنون، شرکت‌های حقوقی حدود 500 میلیارد تومان مازاد فروش نسبت به حجم خرید خود داشته‌اند.

وی افزود: در عین حال، از ابتدای امسال تاکنون معامله‌گران حقیقی بازار از سهم کل معاملات حدود 58 درصد خرید و نزدیک به 54 درصد فروش سهام را به خود اختصاص داده‌اند که نشان دهنده مازاد 4 درصدی خرید حقیقی‌ها نسبت به معاملات صورت گرفته از سوی آنهاست.

وی افزود: طی دوره زمانی فوق، شرکت بورس توانست 3 شرکت جدید سیمان خوزستان، پتروشیمی مبین و بیمه ما را برای اولین بار در بورس پذیرفته و عرصه اولیه سهام آنها را انجام دهد.

همچنین نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی جم نیز از بازار فرابورس پس از احراز شرایط و پذیرش، به تابلوی معاملات بورس تهران منتقل شده است. شرکت بورس تا به امروز 8 شرکت جدید را برای پذیرش در بورس تهران در دستور کار قرار داده که شرایط عرضه آنها بسته به اوضاع بازار سهام زمان‌بندی خواهد شد.

مدیرعامل شرکت بورس از نهایی شدن دستورالعمل جدید عرضه‌های اولیه سهام خبر داد و گفت: پس از ارائه پیشنهاد شرکت‌های بورس و فرابورس مبنی بر تغییر رویه عرضه‌های اولیه به روش ثبت دفتری (بو بیلدینگ) به سازمان بورس انتظار می‌رود، در صورت نهایی شدن این طرح بخش عمده عرضه‌های اولیه از طریق این روش در بورس انجام شود.

وی با بیان اینکه از ابتدای امسال اوراق مرابحه 500 میلیارد تومانی از طریق بورس به بازار سرمایه عرضه شده در ادامه افزود: در موضوع طبقه‌بندی شرکت‌ها هم‌اکنون دستورالعمل پذیرش پس از نهایی شدن به سازمان بورس ارسال شده که در صورت تصویب و ابلاغ آن طبقه‌بندی شرکت‌ها بر مبنای جدیدی در تابلوی معاملات بورس صورت خواهد گرفت.

قالیباف اصل یادآور شد: این در حالی است که بورس تهران تاکنون شاهد جابجایی نماد 3 شرکت صنعتی بهشهر، سرمایه‌گذاری توسعه صنایع ایران و سرمایه‌گذاری توسعه خوارزمی به تابلوی فرعی و اصلی بازار دوم بوده و در عین حال نماد معاملاتی 3 شرکت تیپیکو، زامیاد و سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی به تابلوی فرعی بورس انتقال یافته است. همچنین تا به امروز تعداد 70 هزار نفر ساعت در بورس تهران آموزش‌های بورسی را گذرانده و 3 کتاب در حوزه سرمایه‌گذاری برای کودکان نیز به چاپ رسیده است.

این مقام مسئول ادامه داد: تاکنون 87 مجوز ایستگاه کاری جدید به شرکت‌های کارگزاری اعطا شده و این در حالی است که تعداد 1470 ایستگاه کاری برای دسترسی کارگزاران به سیستم معاملات بازار جدای از سامانه‌های آنلاین ایجاد شده است. همچنین در حوزه نظارت بر شعب و شرکت‌های کارگزاری بر اساس تکالیف اساسنامه در مورد اعضای بورس تعداد 180 بازدید از شعب و شرکت‌ها صورت گرفته است.

وی با اشاره به افزایش سرمایه شرکت بورس از مبلغ 90 میلیارد تومان به 110 میلیارد تومان، از پیشرفت 65 درصدی ساختمان جدید بورس تهران در شهرک قدس سخن گفت و افزود: از ابتدای امسال تاکنون هیأت‌های مختلف سرمایه‌گذاری از کشورهای مختلف شامل 20 گروه و حدود 130 سرمایه‌گذار انفرادی از بورس تهران بازدید داشته‌اند که منجر به صدور 50 کد معاملاتی جدید برای اشخاص غیر ایرانی شده است که فعال شدن این کدهای معاملاتی وابسته به عملیاتی شدن اقدام‌ها پس از توافق وین و تسهیل نقل و انتقال پولی و بانکی خواهد بود.

قالیباف اصل در عین حال از تلاش شرکت بورس برای برگزاری دومین سمینار حاکمیت شرکتی با محوریت اقتصاد مقاومتی در سال جاری خبرداد و افزود: شرکت بورس تلاش می‌کند با افزایش ابزارهای معاملاتی جدید از قبیل قراردادهای آپشن، اختیار معامله و آتی شاخص، سرمایه‌گذاری در بورس را برای معامله‌گران جذاب‌تر نماید. این در حالی است که در بورس‌های دنیا معاملات آپشن برای بازار سرمایه از جذابیت بیشتری برخوردار است.

قالیباف اصل در برابر پرسش خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چرا بازار سهام در شرایطی که با رکود و کمبود نقدینگی مواجه شده و در حالی که به نظر می‌رسد، دولت به عنوان متولی اصلی و سهامدار بزرگ این بازار علاقه‌ای برای حمایت از آن ندارد، هیچ اقدام عملیاتی برای حمایت از بازار سهام صورت نمی‌گیرد، پاسخ داد: بازار سهام با طیف متنوعی از معامله‌گران روبروست و نمی‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذار حقیقی یا حقوقی خواسته شود که چه زمانی دارایی خود را در بازار بفروشد یا بخرد، اگر قیمت سهام بالا باشد، عده‌ای می‌فروشند و عده‌ای می‌خرند، در حال حاضر بازار نیازمند شفاف شدن فضای کسب و کار صنایع از ناحیه عوامل موثر خود چه دولت و چه اشخاص حقیقی نیاز دارد.

وی گفت: ابهام خوراک مجتمع‌های پتروشیمی، نرخ گندله سنگ آهن و شفاف شدن درآمد پالایشگاه‌ها نیازمند حل و فصل بوده و سرمایه‌گذار خارجی قبل از ورود به بازار به طور حتم به این نکات توجه می‌کند، بازار نیازمند ثبات در قوانین و تصمیم‌گیری‌ها و ایجاد شفافیت در این زمینه است.

وی در برابر پرسش دیگر فارس مبنی بر اینکه بازار چه زمانی از رکود باز خواهد گشت؛ پاسخ داد : اینکه قیمت‌ها در بازار به کجا می‌رود به بورس و متولیان ارتباطی ندارد، وظیفه متولی بازار ایجاد بستر و زمینه برای کشف قیمت براساس عرضه و تقاضای واقعی است. قالیباف اصل افزود: در عین حال جلوگیری از شائبه دستکاری قیمت‌ها در روند عرضه و تقاضای واقعی در بازار نیز وظیفه نهاد ناظر است. وضعیتی که در بازار سهام می‌بینیم در حال حاضر بر پایه تحلیل‌های مختلف از قبیل قیمت جهانی نفت و کالا و سایر عوامل اقتصادی ناشی می‌شود که این تحلیل‌ها را باید به خود بازار واگذار کرد، تا تصمیم بگیرد، اینکه شاخص چه زمانی بر می‌گردد، باید از ناحیه خود بازار سهام بررسی و تحلیل شود. بورس در متعادل کردن کارها و طبقه‌بندی شرکت‌ها زمینه‌های لازم برای انجام معاملات شفاف و سالم را فراهم می‌کند.

به گفته قالیباف اصل، آنچه که دولت می‌تواند برای بازار سهام انجام دهد، اغلب از بابت شفافیت فضای کسب و کار به آن نگریسته می‌شود، در این زمینه چناچه شفافیت فضای کسب و کار نشان دهنده ارزندگی دارایی‌ها باشد حتی سرکوب قیمت‌ها نیز باعث نخواهد شد که عرضه و تقاضا از آن دست بکشد.

مدیر عامل بورس تهران خاطرنشان کرد: این رابطه به طور برعکس نیز قابل اتکا بوده چرا که بازار خود را بالاخره اصلاح می‌کند و به نقطه مورد نظر خود دست می‌یابد، در حال حاضر با توجه به اینکه اقتصاد ایران در دوره گذار از شرایط نامطلوب اقتصادی به شرایط متعادل اقتصادی است و در عین حال با توجه به اینکه توافق هسته‌ای نیازمند زمان برای نشان دادن آثار واقعی خود در صنایع است،باید منتظر پدیدار شدن این آثار پس از یک دوره زمانی کوتاه مدت بود، اما در نهایت برآیند کلی اخبار پیرامونی بازار مثبت بوده و نیازمند تحلیل‌های دقیق‌تری در چشم‌انداز آینده است. بورس ایران چندان رشد نکرده و می‌تواند در شرایطی که بازار با اتمام دوران رشدی خود روبرو هستند، فرصت جذابی برای خارجی‌ها باشد.

مدیر عامل بورس اوراق بهادار تهران در عین حال از راه‌اندازی قراردادهای مشتقه جدید در بورس تهران خبر داد و گفت: با توجه به بازسازی فرمول آتی شاخص سهام اصل شرکت بورس و موافقت کمیته فقهی سازمان بورس با این ابزار جدید انتظار می‌رود، پس از ارائه تصویب دستورالعمل اجرایی این قرارداد در سازمان بورس طی امسال اجرایی شود. در عین حال قرارداد آپشن سهام بر روی شاخص بورس در دستورکار قرار گرفته و مورد موافقت کمیته فقهی بورس قرار گرفته است.

وی هم‌اکنون در حال ارائه گزارش عملکرد 5 ماهه شرکت بورس به خبرنگاران است.

این گزارش تکمیل می‌شود...


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.