با اتمام ساعات معاملات روز دوشنبه 94.04.29 شاخص بازار اول ( تالار اصلی ) با 467 واحد کاهش به رقم 48861 واحد رسید. همین وضعیت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) شاهد هستیم بطوریکه شاخص تالار فرعی در این روز با ثبت 1543 واحد کاهش عدد 142525 واحد را تجربه کرد. شاخص قیمت (وزنی – ارزشی) بورس نیز در روز جاری با 278 واحد کاهش به رقم 27977 واحد رسید.
همچنین در این روز "فارس" با 14 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "حکشتی" با 104 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 10 واحد کاهش به رقم 800 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 4265 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1481 میلیارد ریال رسید.
بازار سرمایه یکبار دیگر نشان داد که نه تنها قابل پیش بینی نیست بلکه تحلیل پذیر هم نیست چرا که شاید کمتر کارشناس و تحلیلگری پیش بینی چنین بورسی بعد از توافق را کرده بود و اغلب حرفه ای های بازار چشم انتظار بازاری پر رونق همراه با تقاضای خرید بودند.
بر اساس گزارش بورس نیوز، یکی از نکات جالب بازار سرمایه در شرایط فعلی سر در گمی اهالی تالار در ریشه یابی دلایل روند نزولی بورس پس از بزرگترین رخ داد 12 سال اخیر خود می باشد.
بورسی سراسر قرمز مملو از اخبار مثبت را می توان عجیب ترین پدیده 10 سال اخیر دانست هر چند که بورس سراسر سبز پوش همراه با رشد قیمت های نجومی در کنار افزایش روزانه تحریم های اقتصادی در سال های 91 تا 92 برای خود پدیده ای قابل توجه بود.
بنا بر این گزارش، امروز هم مانند روز چهارشنبه اهالی تالار فرض هایی مبنی بر وجود دست های پشت پرده برای تخریب ارزش توافق هسته ای و یا عدم حمایت دولت و یا رضایت تیم اقتصادی از شرایط موجود به جهت عدم خروج پول از بانک و یا موارد دیگر را بهانه افت 679 واحدی شاخص کل می دانستند اما واقعیت اینست که اصلاً فرض را بر صحت همه مفروضات دلایل افت شاخص می گذاریم ولی از یک موضوع نمی توان به راحتی گذشت و آن نقش حقیقی ها در بازار سرمایه است.
در شرایط فعلی که حقیقی ها فروشنده هستند و اغلب حقوقی ها خریدارند، واقعاً اگر به توافق انجام گرفته و تأثیرات مثبت آن بر آینده بازار سرمایه امیدواریم چرا حقیقی ها از بورس کناره گیری می کنند؟
حتماً باید دولت وارد شود و به میزان قابل توجه نقدینگی وارد بازار سرمایه کند تا ما باور کنیم توافق شده؟
در اینکه همچنان برخی ریسک های داخلی و نیز آشکار نبودن سیاست دولت در خصوص بازار سرمایه مشخص نیست شکی وجود ندارد که البته تأکید وزارت نفت بر نرخ 13 سنتی خوراک پتروشیمی ها از این دست ریسک ها می باشد. اما آیا این موضوع برای تمامی گروه ها و صنایع بورسی صادق است؟
از سویی دیگر یک نکته را نیز نباید از یاد ببریم و آن جو بی اعتمادی و نا اطمینانی است که از سوی دولت به سرمایه گذاران بورس وارد شد، باید این را هم بپذیریم که دولت در جاییکه باید به حمایت از بورس می شتافت کم کاری و تأمل کرد و امروز که خود دولتمردان در انتظار ورود سرمایه گذاران حقیقی و پول های جدید در بازار سرمایه هستند، یاد و خاطرات گذشته اجازه حضور به این افراد در بورس را نمی دهد.
ولی به هر حال اگر تحلیل را اولویت اول سرمایه گذاری در نظر بگیریم، امروز روزی است که باید سرمایه گذاران وارد گود شوند، روزی است که اگر عطش سهام و سهامداران وجود داشت علی رغم همه عرضه ها اما بازهم باید نقدینگی با نگاه به آینده وارد بازار می شد.
اگر معتقد به ارزان بودن بازار هستیم باید حال و روز بورس خیلی بهتر از اینی بود که امروز نظاره کردیم.
بر این اساس، شاید لازم است برای بازار سرمایه هم مذاکره ای جداگانه برای دستیابی به یک توافق برگزار کنیم، مذاکره 1+1 با سهامداران و سرمایه گذاران به جهت دستیابی به یک توافق جامع بر سر ارزنده بودن بازار سرمایه. توافقی که در آن حقوقی های منفعل و دولتمردان خصوصاً وزارت خانه های اقتصادی تضمین بدهند که دیگر تجربه تلخ عرضه های آبشاری و تصمیمات دفعتی مغایر با سیاست حمایت از تولید داخل تکرار نخواهد شد و در مقابل سرمایه گذاران نیز قبول کنند که سرمایه خود را به جهت خرید سهام و مشارکت در چرخه اقتصادی کشور وارد بازار سرمایه کنند. شاید بورس در انتظار توافق حافظ است.