رییس سازمان بورس در آستانه حصول توافق هسته ای در مذاکرات ایران با گروه 1+5 در جلسه ای که طی اولین روز کاری هفته جاری با حضور نهادهای حقوقی و بزرگان بازار سرمایه برگزار شد، به بررسی مشکلات بورس و راهکارهای موجود برای رفع آنها پرداخت.
به گزارش بورس نیوز، در این جلسه مدیران بزرگترین شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ هایی همچون سرمایه گذاری غدیر، سرمایه گذاری بانک ملی، شستا، صندوق بازنشستگی نفت، بانک های ملی، پاسارگاد، ملت، تجارت، مهر اقتصاد، دبیر کانون کارگزاران ، مدیران عامل شرکت های کارگزاری نهایت نگر و مفید نیز در کنار مدیران و معاونان ارشد سازمان بورس، و مدیران عامل شرکت های بورس و فرا بورس حضور داشتند.
در صحبت ها و نقطه نظراتی که در جمع این مدیران و کارشناسان ارشد بازار سرمایه مطرح شد، این اتفاق نظر وجود داشت که طبق شواهد و قرائن موجود چنانچه اتفاق منفی خاصی در روند مذاکرات هسته ای رخ ندهد، دستیابی به توافق هسته ای تا روز دوشنبه هفته جاری امکان پذیر است که در این صورت بازار سرمایه و بورس می تواند تأثیر مثبت محسوسی از آن بپذیرد.
بازار سرمایه را فدای تأمین نقدینگی نکنیم
طی این جلسه محمد فطانت رییس سازمان بورس مهمترین نکته موجود برای اینکه بازار سهام بتواند پس از رسیدن به توافق نهایی پر نشاط بوده و رونق روز افزونی داشته باشد را عدم عرضه سنگین سهام توسط حقوقی ها عنوان کرد.
چرا که بی شک عرضه های سنگینی که از جانب سهامداران عمده و حقوقی صورت می پذیرد، می تواند پول های جدید سرازیر شده به سمت بورس را فراری دهد. بطوریکه وی تأکید کرد که نباید بازار سرمایه را فدای تأمین نقدینگی نکنیم.
در این جلسه همچنین تصمیم گرفته شد بازار به گونه ای مدیریت شود که هیجانات سهامداران و سرمایه گذاران طوری سرکوب نشود که امید جوانه زده در دل آنها به نا امیدی بدل گردد.
سازمان بورس پیگیر مطالبات بورسی ها از دولت
ضمن اینکه سازمان بورس در رأس امور جاری خود خواسته های به حق فعالان بازار در خصوص نرخ سود سپرده های بانکی، نرخ خوراک پالایشگاه ها، نرخ مالیات به ویژه مالیات بر ارزش افزوده از دولت را پیگیر است تا با حل مشکلاتی که تحت تأثیر این موارد بر بورس و شرکت های فعال آن اعمال شده، صنایع بتوانند جان تازه ای گرفته و قوام بیشتری به دست آورند.
وی ادامه داد این پیگیری ها بدان گونه است که اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور با جدیت زیادی به دنبال انجام اقداماتی جهت حمایت از بازار سرمایه است و بر همین اساس وی در رابطه با برنامه هایی که به وسیله آنها بتوان رونق را به بورس برگرداند، با وزرا صحبت کرده و جلسات متعددی داشته است.
بورس زیر ذره بین 5+1
فطانت گفت : لزوم اجرای چنین برنامه هایی آنجا خودنمایی می کند که کشورهای خارجی (5+1) این روزها و در جریان مذاکرات هسته ای اشاره های زیادی به وضعیت بورس تهران داشته اند و این نشان از آن دارد که بورس کشور ما بسیار از سوی سرمایه گذاران خارجی رصد می شود. از این رو باید طوری عمل کنیم که بتوان از این بخش از اقتصاد کشور نماد و ویترین خوبی را به نمایش بگذاریم.
بیان مشکلات بورس از زبان مدیران تراز اول بورس
پس از سخنان رییس سازمان بورس فرصت به آن رسید که حاضرین در جلسه مشکلات و راه های رفع آنها پیرامون بهبود وضعیت بورس را مطرح کنند که در ذیل به صورت مختصر به آنها اشاره می شود.
1- لزوم کاهش نرخ سود سپرده های بانکی و اصلاح و تعدیل آن به صورت مستمر و متناسب با نرخ تورم
2- اصلاح نرخ مالیات به ویژه مالیات بر ارزش افزوده که فشار سنگینی را بر دوش صنایع و تولید کنندگان تحمیل می کند.
3- عدم الزام شرکت های فعال در مناطق ویژه اقتصادی به پرداخت یک درصد از کل درآمد و نه سود خود به دولت، آن هم در شرایطی که بسیاری از آنها سود ده نیستند.
4- اعتراض بانک ها پیرامون جریمه 28 درصدی در نظر گرفته شده برای آنها جهت عدم عرضه سهام بنگاه های تحت پوشش و در مقابل الزام آنها به حمایت از بورس. حال آنکه این دو موضوع با یکدیگر در تناقص بوده و همخوانی لازم را ندارد. افزون بر اینکه چنانچه بانک ها این بخش از دارایی های خود را طی سه سال آتی واگذار نکنند، جریمه آنها به 54 درصد افزایش می یابد.
5- لزوم حمایت دولت از بانک ها جهت رونق آنها از طریق پرداخت بدهی های دولت به شبکه بانکی
6- لزوم کاهش نرخ سپرده های قانونی بانک ها نزد بانک مرکزی جهت آزاد شدن بخش قابل توجهی از منابع بلوکه شده شبکه بانکی و تخصیص آنها به امر پرداخت تسهیلات به واحدهای اقتصادی
7- پرداخت مطالبات معوق به پیمانکاران توسط دولت
8- رتبه بندی و ارزشمند شدن تابلوهای بورس و فرابورس جهت اعمال معافیت های مالیاتی و قرار گرفتن شرکت های حاضر در تابلوهای بهتر در اولویت دریافت تسهیلات از شبکه بانکی
9- برنامه ریزی جهت اطلاع وزراء از وضعیت بازار سرمایه از طریق برگزاری جلسات صبحانه کاری به صورت مستمر
در پایان نیز مقرر گردید چنین جلساتی جهت ارایه راهکار های عملی برای رفع مشکلات پیش روی بازار سرمایه تداوم داشته باشد. بطوریکه حاضرین در جلسه به این جمع بندی رسیدند که در آینده هر بار یک مجموعه میزبان برگزاری این جلسات باشد تا اقدامات و راهکارهای عملی به صورتی کارشناسی تر پیگیری شده و به مرحله اجرا در آید.
همچنین تصمیم بر آن شد که کار گروه ها و کمیته های تخصصی با حضور دو یا چند شرکت حقوقی و سرمایه گذاری جهت پیگیری مشکلات موجود تشکیل شود؛ چراکه به طور قطع سازمان بورس به تنهایی نمی توانند چنین برنامه هایی را اجرایی کند.