بازار سرمایه از پتانسیل رشد مداوم برخوردار است

به طور قطع پیامدهای مثبت گشایش روابط بین المللی موجب ورود سرمایه گذاران خارجی به بخش صنایع مختلف بویژه پتروشیمی و خودرو و در پی آن بازار سرمایه می گردد و اثرات مثبتی بر وضعیت سودآوری و نیز روند قیمتی سهام آنها در بورس می گذارد.

هیچ تردیدی نیست که نوسانات قیمتی سهام شرکت ها طی روزهای اخیر متأثر از روند مذاکرات سیاسی کشور و پیشرفت آن اتفاق افتاده و به طور معمول با نزدیک شدن به زمان مذاکرات، نه تنها بازار سرمایه بلکه سایر بازارها نیز واکنش نشان می دهند.

مدیر عامل شرکت کارگزاری بانک اقتصاد نوین با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: صرف نظر از بحث مذاکرات سیاسی دلایل دیگری نیز در روند صعودی این روزهای بورس تأثیر گذار بوده و موجب تشدید این روند شده و آن پتانسیلی است که در بازار سرمایه جهت رشد قیمتی سهام وجود دارد. چراکه در حالی سهامداران از دی ماه سال 92 سیر کاهشی فارغ از نوسانات مقطعی را تجربه کرده اند که در پی آن اکنون قیمت سهام اغلب شرکت ها و نسبت پی بر ای آنها بسیار مناسب شده است.

در این شرایط حتی برخی از شرکت ها که مجمع عمومی عادی سالیانه برگزار نکرده اند، نسبت پی بر ای آنها کمتر از چهار مرتبه محاسبه می شود. بر این اساس می توان گفت علاوه بر اخبار مثبت سیاسی منتشره، وضعیت بنیادی مناسب شرکت ها نیز در شکل گیری روند مثبت در بورس نقش داشته است.

نصرالله برزنی در خصوص تداوم روند صعودی ارزش سهام شرکت ها پس از دستیابی به توافق هسته ای ابراز داشت: انتظار می رود تا این روند تا رسیدن قیمت ها به نقطه تعادلی ادامه دار باشد و معمولاً در زمان انتشار اخبار مثبت یا منفی شاهد واکنش بیش از حد سهامداران نسبت به اتفاقات سیاسی بوده ایم. به گونه ای که این رفتارها موجب می شود تا قیمت ها چه در مسیر نزولی و چه صعودی از نقطه تعادلی نیز عبور کنند.

بر این اساس می توان گفت پایدار بودن روند صعودی به اتفاقاتی که پس از توافق رخ می دهد و این موضوع که تا چه حد انتظارات پیرامون تبعات توافق و لغو تحریم محقق می شود، بستگی دارد.

وی افزود: به طور قطع پیامدهای مثبت گشایش روابط بین المللی موجب ورود سرمایه گذاران خارجی به بخش صنایع مختلف بویژه پتروشیمی و خودرو و در پی آن بازار سرمایه می گردد و اثرات مثبتی بر وضعیت سودآوری و نیز روند قیمتی سهام آنها در بورس می گذارد.

از این رو، شخصاً معتقدم که در صورت عملی شدن تمام انتظارات و برآوردها از این پیامد سیاسی قطعاً شاخص کل در این محدوده باقی نخواهد ماند و صرف نظر از نوسانات قیمتی سیر صعودی ملایمی آغاز می شود که تداوم آن طی چند سال آتی چندان دور از ذهن نخواهد بود.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه با ذکر مثالی ادامه داد: با نگاهی به روند معاملات بورس طی دهه های گذشته در می یابیم که در صورت رشد و رونق اقتصادی، تداوم روند صعودی امکان پذیر است. چرا که به طور مثال در حالی اقتصاد کشور از شهریور ماه سال 74 تا پایان سال 77 دوره رکود طولانی را پشت سر گذاشت و تقریباً نسبت پی بر ای اغلب شرکت ها به 2.5 مرتبه رسیده بود که پس از گذشت این دوره به دلایلی همچون افزایش بهای نفت و رشد اقتصادی شاهد افزایش ارزش سهام شرکت ها از سال 77 تا 83 بوده ایم، بطوریکه طی این مدت شاخص قیمتی با افزایش قابل توجه از 1550 واحد به 13880 واحد رسید. بر این اساس می توان گفت توافق هسته ای بر زیر بنای اقتصادی تأثیر مثبت اعمال می کند و بورس به عنوان آیینه تمام نمای اقتصاد کشور می تواند متأثر از آن در مسیر رشد حرکت کند.

برزنی در خاتمه تأکید کرد: بر خلاف اینکه اغلب کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که بهبود وضعیت سیاسی در حال حاضر بر شرایط اقتصادی اثر نمی گذارد و در حال حاضر خوش بینی نسبت به آینده تنها دلیل رشد قیمتی سهام اغلب شرکت ها است، اما بنده معتقدم که به دلیل اینکه در شرایط کنونی قیمت سهام اغلب شرکت ها کمتر از نقطه تعادلی است، پتانسیل برای رشد تا رسیدن به قیمت تعادلی وجود دارد و پس از رسیدن به این مرحله، تحقق انتظارات مثبت است که می تواند موجب شود تا بازار سرمایه فراتر از نقطه تعادل حرکت کند و روند صعودی آن متداوم شود.

البته در این بین رشد اقتصادی کشور و تولید نا خالص داخلی به همراه آزاد شدن سرمایه 100 میلیارد دلاری بلوکه شده و کاهش هزینه تجارت و سرمایه گذاری نیز می تواند تأثیری مضاف بر روند کلی اقتصاد کشور و بازار سرمایه اعمال کنند.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.