با اتمام ساعات معاملات روز شنبه 94.04.13 شاخص بازار اول ( تالار اصلی ) با 827 واحد افزایش به رقم 47531 واحد رسید. همین وضعیت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) شاهد هستیم بطوریکه شاخص تالار فرعی در این روز با ثبت 1359 واحد افزایش عدد 135820 واحد را تجربه کرد. شاخص قیمت (وزنی – ارزشی) بورس نیز در روز جاری با 412 واحد افزایش به رقم 27193 واحد رسید.
همچنین در این روز "حکشتی" با 91 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "کگل" با 16 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 20 واحد افزایش به رقم 756 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 2803 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1082 میلیارد ریال رسید.
در معاملات امروز بورس مجدداً خاطرات بازار سرمایه پس از تفاهم نامه لوزان برای اهالی بازار سرمایه زنده شد چراکه رشد قیمت حداکثری اغلب نمادهای بازار سرمایه در کنار افزایش 999 واحدی شاخص کل بورس جوی بسیار مثبت و امیدوار کننده را در بین اهالی تالار به وجود آورده بود جوی که با عکس العمل شرکت های حقوقی در راستای عرضه های پر شتاب و سنگین اندکی ترس و دل نگرانی را در بین سرمایه گذاران به همراه داشت.
بر اساس گزارش بورس نیوز، رفت و آمدهای وین و اخبار منتشر شده از حال و هوای مذاکرات نشان از پیشروی به سمت دستیابی به یک توافق جامع و نهایی دارد، توافقی که هنوز اعلام نشده، دلواپسان را نگران کرده و واکنش های آنان را به همراه داشته است. اما آنچه مشخص است بازار سرمایه به تبع وابستگی ایجاد شده به مذاکرات هسته ای همانند دو روی یک سکه است. یک طرف آن توافق و طرف دیگر هر اتفاقی غیر از توافق تا مدت زمان تعیین شده (18 تیر) می باشد.
بر این اساس تا به اینجای مذاکرات آنچه که بنظر می رسد سنگینی فرض اول بر مبنای دستیابی به یک توافق نهایی است توافقی که در آن برداشته شدن تحریم ها به صورت یکجا و یا زمان بندی شده جای دارد و دو طرف مذاکره کننده در انتهای مذاکرات سندی را به امضاء خواهند رساند که لازم الاجرا خواهد بود. حال تعهدات دو طرف به چه شکل و چگونه اجرایی خواهد شد موضوعی است که می تواند شدت روند صعودی شکل گرفته را تعیین کند. از سوی روی دیگر این سکه عدم توافق یا تمدید آن برای طولانی مدت می باشد که نتیجه آن و تأثیراتی که بر بازار خواهد گذاشت کاملاً مشهود و مشخص است.
لذا تا به اینجای مذاکرات آنچه که قابل تصور است رسیدن به یک توافق مشترک و نهایی می باشد که تأثیرات آن را نیز در بازار روز جاری نظاره کردیم اما اینکه این توافق چگونه خواهد بود موضوعی است که باید حداقل تا فردا و حداکثر تا سه شنبه این هفته به انتظار آن نشست.
ولی نکته مثبت و قابل توجهی که در این دور از مذاکرات وجود دارد و امیدواری ها را دو چندان کرده اتفاق نظر طرف های ایرانی و آمریکایی در عدم تمدید مجدد مذاکرات می باشد.
از طرفی دیگر با توجه به سفر آمانو به ایران و آماده سازی گزارش 100 صفحه ای کارشناسی در وین حکایت از حل و فصل اکثر موانع و پرانتزهای موجود دارد و تنها برخی صحبتهای سیاسی باقی مانده که این موضوع می تواند با توجه به اراده شکل گرفته در سطح وزرا نیز به نتیجه برسد اختلافاتی که گفته می شود شامل موضوعاتی همچون نحوه بازگشت تحریم ها، محل امضاء توافق، چگونه لغو تحریم ها و ... می شود.
حال فارغ از این موضوعات و نگاه خوشبینانه به مذاکرات، اهالی تالار در بورس شاهد رفتارهایی از حقوقی ها می باشند که با روند مذاکرات و تحلیل های موجود همخوانی ندارد.
در شرایطی که اکثر سهام شرکت ها با روندی صعودی مواجه هستند اما حقوقی های بازار با ایجاد فشار عرضه بر بازار سرمایه به نوعی همانند ترمز رفتار می کنند، رفتاری که باید برای پیدا کردن دلیل آن، ریشه یابی کرد.
بر اساس این گزارش، شرایط فعلی بازار سرمایه و اقتصاد کشور سبب ایجاد کمبود نقدینگی در دستان سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی شده و از آنجاییکه سرعت نقد شوندگی در بازار سرمایه بالا است و شاهد هجوم سرمایه گذاران حقوقی برای فروش سهام با پیش دستی از یکدیگر می باشیم.
اهالی تالار معتقد نیستند که سهامدار حقوقی نباید سهام بفروشد و یا تا زمانی که حقیقی ها سود نکرده اند حقوقی اجازه فروش سهام را ندارد اما اهالی تالار بر این باورند که نحوه و نوع فروش سهام می تواند به گونه ای باشد که بهترین قیمت و با کمترین تأثیر بر بازار انجام گیرد اقدامی که در رفتار حقوقی ها دیده نمی شود.
بر این اساس در شرایط فعلی حقوقی های بازار به گونه ای سهام تحت تملک خود را بفروش می رسانند که گویی همانند دست فروش های کنار خیابان یا آتش به مالشان زده اند و یا سهامی را می فروشند که به آنها هدیه داده شده و بابت خرید آن پولی را پرداخت نکرده اند.
به هر حال بهتر است مدیران سازمان بورس و مسئولین ذیربط با اجرای اقداماتی تأثیر گذار مکانیزم تعادلی را به بازار بازگردانند یک زمانی حقوقی ها برای فروش اندک سهامی در بازار باید دلیل و مدرک ارایه می کردند و امروز با عرضه های آبشاری سهام در بورس به حال خود رها شده اند. از قدیم گفتن "نه به آن شوریه شور و نه به این بی نمکی" .
امروز در گروه خودرویی شاهد افزایش اقبال به نمادهای این گروه و حضور حقوقی ها برای عرضه های سنگین بودیم بطوریکه ایران خودرو، سایپا و زامیاد با عرضه های سنگین حقوقی مواجه شده اند البته حقیقی ها در خرید سهام حقوقی ها کم نگذاشتند.
در گروه بانکی که شاهد خود کشی حقوقی "وبصادر" که از قضا خودش هم بانک است در عرضه سهام این شرکت بودیم بطوریکه از 534 میلیون سهم معامله شده بیش از 445 میلیون سهم آن توسط حقوقی ها عرضه شد، بانک تجارت و بانک ملت نیز همین سرنوشت برایشان رقم خورد. اهالی تالار معتقدند نگاه کردن به روند و نحوه فروش سهام بانکی توسط حقوقی ها آدم را به یاد دوران جنگ می اندازد بطوریکه در حالی وزیر امور خارجه کشورمان و تیم مذاکره کننده این روزها در حال تلاش و کوشش فرآوان و بی دریغ برای رسیدن به یک توافق خوب با حفظ ارزش های کشور می باشند که رفتار حقوقی های بانک بگونه ای است که گویی تیم مذاکره کننده در وین در حال کشیدن نقشه جنگ با 1+5 می باشد.
به نظر می رسد با اندکی کنکاش در بین فروشنده های حقوقی بانکها بتوان نام و نشانی از دلواپسان پیدا کرد.
هرمز: در خصوص این نماد حرف های بسیاری برای گفتن وجود دارد که بزودی در گزارشی مبسوط و جداگانه به آن خواهیم پرداخت اما فعلاً تا همین جا بدانید که این سهم هم اکنون تبدیل به بهشت برخی مدیران شده که در بازار منفی سودهای آنچنانی از محل رشد قیمت حاشیه دار و سؤال برانگیز "هرمز"کسب کردند.
در پایان با آرزوی موفقیت تلاشگران عرضه سیاست و دیپلماتیک کشورمان به انتظار شنیدن اخبار خوش هسته ای خواهیم ماند.