از امید و انتظارات مثبت قبل از مذاکرات لوزان تا ترس سهامداران از تمدید طولانی مدت مذاکرات در وین

شرکت توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد در نماد "بمیلا" با ثبت بازدهی مثبت 45.35 درصدی عنوان پر بازده ترین سهم را به خود اختصاص داد و پس از آن سهام شرکت های پالایشی با تحقق بازدهی مثبت بیش از 20 درصدی در جایگاه های بعدی قرار گرفتند.

مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5 یکی از مهمترین برنامه های کابینه سیاسی دولت یازدهم به شمار می رود و از زمان آغاز به کار تیم سیاسی دولت برای پیشبرد این برنامه و دستیابی به توافق جامع نهایی شاهد اعمال اثر مثبت و منفی اخبار منتشر شده پیرامون این امر بر وضعیت بازارهای مختلف همچون بورس بوده ایم. به طوریکه در مذاکرات اخیر در لوزان سوئیس طی اواخر اسفند ماه سال گذشته که تا روزهای ابتدایی امسال نیز به طول انجامید، بازار سرمایه روندی رو به رشد را پشت سر گذاشت.

بر اساس گزارش بورس نیوز، شاخص کل در حالی از اولین روز معاملاتی سال جاری از محدوده 62 هزار و 855 واحدی یکی پس از دیگری پله های صعود را سپری کرد که با انتشار اخبار مثبت لحظه ای بیرون آمده از مذاکرات و تمدید آن در دوره کوتاه مدت چند روزه، رفته رفته امید برای امضای تفاهم نامه مشترک لوزان بیش از پیش در دل سهامداران بارور شد تا نماگر بازار سرمایه به عنوان یکی از بازارهای مولد که واکنش سریعی هم به اخبار سیاسی و اقتصادی نشان می دهد، رکورد صعود به قله های بالاتر را به ثبت برساند. بر این اساس این نماگر از مدار 62 هزار واحدی با عبور از دو کانال وار مدار 65 هزار واحدی شد و به عبارت بهتر بورس طی پنج روز معاملاتی قبل از ارائه بیانیه لوزان بازدهی مثبت 2.8 درصدی را محقق ساخت که در میان آنها صنایع فرآورده های نفتی و نیز حمل و نقل هر کدام با کسب بازدهی مثبت بیش از 11 درصدی بیشترین رشد قیمتی را تنها در پنج روز معاملاتی تجربه کردند.

علاوه بر این، شرکت توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد در نماد "بمیلا" با ثبت بازدهی مثبت 45.35 درصدی عنوان پر بازده ترین سهم را به خود اختصاص داد و پس از آن سهام شرکت های پالایشی با تحقق بازدهی مثبت بیش از 20 درصدی در جایگاه های بعدی قرار گرفتند.

اما پس از امضای تفاهم نامه مشترک لوزان و ارائه بیانیه آن، در سه روز معاملاتی پس از آن یعنی 15 فروردین ماه تا 17 همان ماه شاخص کل با رشد حدود پنج هزار واحدی و با عبور از چهار کانال، توانست پا به مدار 70 هزار واحدی بگذارد که در این مدت سه روزه نیز بورس 6.49 درصد بازدهی مثبت را به ثبت رسانید.

این در حالی است که با عرضه قابل توجه سهام توسط سهامداران حقوقی بویژه در گروه بانکی که بسیار مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفته بودند و لیدر بورس در این مدت به شمار می رفتند، روند بورس تغییر نمود و دوباره با افت قیمتی سهام شرکت ها رنگ تابلوی بورس قرمز شد.

بر این اساس، شاخص کل در سراشیبی نزول قرار گرفت و از 18 فروردین ماه تا سوم تیر ماه جاری یعنی زمان قبل از آغاز دور نهایی مذاکرات هسته ای از کانال 70 هزار واحدی به 64 هزار واحدی سقوط کرد و در این مدت نیز روند نزولی ارزش سهام شرکت های بورسی همچنان ادامه داشت.

علاوه بر این، در معاملات دو روز ابتدایی هفته جاری که مصادف با روزهای آغازین دور نهایی مذاکرات است، شاهد حاکمیت جو منفی بر بورس ناشی از ترس و واهمه سهامداران از نتایج نهایی هستیم و فعالان بازار سرمایه این بار بر خلاف دور قبلی ترجیح می دهند تا با فروش سهام تحت تملک خود نظاره گر معاملات بورس تا مشخص شدن نتایج نهایی باشند تا با اطمینان سرمایه های خود را وارد بازار سرمایه کنند حال باید منتظر ماند تا دید که سهامداران ریسک گریز در این مدت موفق تر هستند یا سهامدارانی که با پذیرش ریسک احتمال تمدید طولانی مدت مذاکرات در معاملات روزانه بورس شرکت کرده اند.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.