همدلی در مسیر شکوفایی بازارم آرزوست ...

روند این روزهای بازار سرمایه بیانگر این موضوع است که بورس از شرایط اقتصادی کشور تبعیت می کند و در حالی که انتظار رونق و رشد از صنایع و اقتصاد کشور نمی رود، نمی توان توقعی هم از بازارهای مرتبط با آن همچون بورس را داشت.
با اتمام ساعات معاملات روز سه شنبه 94.03.05 شاخص بازار اول ( تالار اصلی ) با 136واحد کاهش به رقم 45763 واحد رسید. عکس این وضعیت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) شاهد هستیم بطوریکه شاخص تالار فرعی در این روز با ثبت 299 واحد افزایش عدد 130785 واحد را تجربه کرد. شاخص قیمت (وزنی ارزشی) بورس نیز در روز جاری با 35 واحد کاهش به رقم 26638 واحد رسید.

همچنین در این روز "حکشتی" با 50 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "اخابر" با 27 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.

شاخص فرابورس نیز با 3 واحد کاهش به رقم 714 واحد رسید.

گفتنی است ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 812 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 545 میلیارد ریال رسید.

بر اساس گزارش بورس نیوز، طی معاملات روز جاری شاخص کل و قیمت سهام اغلب شرکت های بورسی روند منفی را پشت سر گذاشتند و علیرغم اینکه شاخص کل چند روزی رشد اندکی را تجربه کرد و درکنار آن اصلاح قیمتی در روند معاملات برخی از شرکت ها رخ داد، اما با روند نزولی امروز فعالان بازار سرمایه نشان دادند که حرکت در مسیر منفی و نزولی بر روند صعودی چیره می شود.

نماگر بازار سرمایه طی معاملات روز جاری حدود 77 واحد کاهش یافت که افت قیمتی "اخابر"، "تاپیکو"، "کچاد" و "شبندر" بیشترین تأثیر منفی را بر روند امروز شاخص بر جای گذاشتند و در مقابل آن نمادهایی همچون "حکشتی"، "رمپنا" و "همراه" با اعمال اثر مثبت به کمک شاخص کل آمدند که در نهایت برآیند این دو روند موجب افت این نماگر گردید.

به گونه ای که سهام شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی با سپری کردن روند مثبت و معامله بیش از دو میلیون سهم آن به ارزش 907 میلیارد تومان در نهایت با صف تقاضا برای خرید سهام مواجه گردید که این روند مثبت طی معاملات امروز در اغلب سهام فعال در گروه حمل و نقل مشاهده شده است.

بر اساس این گزارش، روند این روزهای بازار سرمایه بیانگر این موضوع است که بورس از شرایط اقتصادی کشور تبعیت می کند و در حالی که انتظار رونق و رشد از صنایع و اقتصاد کشور نمی رود، نمی توان توقعی هم از بازارهای مرتبط با آن همچون بورس را داشت.

از سوی دیگر در شرایط تداوم روند نزولی بورس و عدم انتظار رشد در بخش اقتصادی و بازار سرمایه، عباس عراقچی معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه کشورمان طی گفتگو خبری شب گذشته خود در صدا و سیما اظهار داشت که برای تیم مذاکره کننده حصول توافق هسته ای در موعد مقرر یعنی یازدهم تیرماه امسال چندان حائز اهمیت نیست و به عبارت بهتر کیفیت و نحوه نتایج حاصل از توافق بسیار مهمتر از زمان دستیابی به آن است. بر این اساس معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه کشورمان اعلام داشت که نمی توان تاریخ دقیقی را برای رسیدن به توافق تعیین کرد که این امر موجب شد تا بار دیگر نگاه و انتظار فعالان بازار سرمایه به گونه ای تغییر کند که نباید در تیرماه انتظار حصول توافق جامع هسته ای را داشت و از این رو امروز شاهد حرکت دوباره بازار سرمایه در مسیر نزولی بودیم.

اما صرف نظر از تمام مباحث موجود در وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور و شرایط نابسامانی که برای بازار سرمایه بوجود آمده، با نیم نگاهی به عملکرد رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و تیم مدیریتی آن که از زمان انتصاب و فعالیت آنها زمان زیادی نمی گذرد، دور از انصاف به نظر می رسد که از اقدامات مثبت و ارزنده آنها جهت بهبود زیر ساخت های بازار سرمایه و شرایط کلی حاکم بر آن چشم پوشی کنیم و می بایست از اقدامات سازمان بورس به عنوان نهاد اصلی و اثر گذار بر بازار سرمایه قدردانی کرد. چراکه معرفی شاخص قیمتی، کاهش حجم مبنای برخی از شرکت های بورسی، توقف عرضه اولیه شرکت ها تا ایجاد ثبات در وضعیت بازار سرمایه و از همه مهمتر افزایش یک درصدی دامنه نوسان قیمتی شرکت های بورسی و راه اندازی سایت صندوق توسعه بازار و انتشار پرتفوی سرمایه گذاری صندوق توسعه بازار از جمله مهمترین اقدامات سازمان بورس و اوراق بهادار به شمار می رود. علاوه بر آن، انتشار مستقیم اطلاعات ناشران بورسی روی سامانه کدال اقدام مثبتی در راستای شفافیت اطلاعاتی و جلوگیری از رانت اطلاعاتی است که انتظار می رود اجرای برنامه های مذکور آثار مثبتی بر وضعیت بازار سرمایه اعمال کند و با بهبود زیر ساختهای آن و مشاهده اولین نشانه های ایجاد رونق در بازار سهام بسترهای لازم برای حرکت در مسیر شکوفایی و رونق فراهم شود.

با این حال علیرغم اقدامات مثبت سازمان بورس و ایفای تعهدات مدیریتی و نظارتی از سوی مدیران ارشد آن و دستور وزیر اقتصاد مبنی بر حمایت بانک ها از بازار سرمایه، اما تاکنون انتظاری که جهت حمایت و تعامل متولیان بازار سرمایه با شرکت های بورسی بویژه حقوقی های بورس وجود داشته، برآورد نشده است. چراکه به نظر می رسد تفاوت نگاه و دیدگاه بین مدیران سازمان و شرکت های بورسی موجب شده تا بزرگان بازار سرمایه هماهنگ و همگام با متولیان آن حرکت نکنند و تعامل و همدلی که انتظار می رفت، رنگ واقعیت به خود نگیرد . البته ابن نکته قابل ذکر است که این همدلی باید در تمامی ارکان و اجزاء بازار سرمایه وحتی در بعدی کلان تر اقتصاد کشور صورت پذیرد و همگان عزم خود را جزم کرده تا بتوان شاهد تغییرات موثر در این دماسنج اقتصاد ایران بود.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.