رونق بورس نیازمند نقدینگی جدید و رونق اقتصاد

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه جو خسته‌کننده‌ای بر فضای کلی معاملات بورس حاکم شده، معتقد است: برای رونق بورس نیاز به نقدینگی جدید در تولید و رونق اقتصاد است.

خبرگزاری فارس: رونق بورس نیازمند نقدینگی جدید و رونق اقتصاد
ابراهیم نوایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عنوان کرد: وضعیت فعلی بازار سهام حاکی از حاکمیت فضایی کسالت‌بار  بر فضای کلی معاملات این بازار است.به طوری که حتی اخبار مثبت یا منفی نیز هیچ تاثیری بر روند حرکتی قیمت‌ها در این بازار ندارد.

وی افزود: شاید تا چند ماه قبل حساسیت بازار سهام به حدی بود که با انتشار کوچکترین خبری بلافاصله واکنش نشان می‌داد اما اکنون تداوم روندهای راکد در حوزه‌های تاثیرگذار بر این بازار باعث شده تا شادابی لازم در بازار سهام وجود نداشته باشد.

به باور این کارشناس بازار سرمایه تبعات ناشی از تورم‌های داخلی در سال‌های قبل و رکودهای پنهان باعث شده تا روند فرسایشی حاکم بر بازار سرمایه همچنان ادامه یابد در عین حال عدم تغییرات با اهمیت در حوزه اقتصاد کلان کشور باعث شده تا سایر نهادهای تاثیرپذیر اقتصادی نیز با واکنش رکودی مواجه باشند.

نوایی با بیان اینکه نقطه حمایتی نماگرهای بازار برای بازگشت از روند نزولی ، در شفافیت و قطعی‌شدن تصمیم‌گیری‌ها در حوزه مدیریت کلان کشور قرار گرفته، افزود: زمانی که بتوان گفت رکود اقتصاد ایران پایان یافته به طور حتم حرکت نزولی شاخص‌های بورس نیز به پایان خواهد رسید، چرا که در حال حاضر روند حرکتی بورس تهران با رکود اقتصاد از همگرایی برخوردار است.

وی افزود: در حال حاضر مدیریت کلان اقتصاد کشور وارث برخی نابسامانی‌ها است که خواسته یا ناخواسته بر  اقتصاد کشور تحمیل شده است.گرچه عمده تلاش‌ها و دلسوزی‌ها در بدنه دولت برای کاهش مشکلات مردم به کار گرفته می‌شود، اما هنوز مشخص نیست، در حوزه‌های تصمیم‌گیرنده‌ای همچون وزارتخانه‌های نفت یا صنعت، معدن و تجارت و یا نهادهای قانون گذاری همچون مجلس راه‌ حل‌های به کار گرفته شده را تا چه حد می توان برای تمام ابعاد اقتصاد ایران موثر دانست.

به باور وی دولت و وزاری آن باید ضمن نگاه ویژه به بازار سرمایه کشور جریان ایجاد رونق در اقتصاد را تنها از این مسیر عبور دهند. سیاست‌های کشور نباید برای دوره کوتاه‌مدت تنظیم شود، بلکه بر اساس رویه‌های چندین ساله هدفگذاری و به کار گرفته شوند تا سرمایه‌دار داخلی و خارجی بر اساس استراتژی مشخص بتواند به سرمایه‌گذاری در کشور اعتماد کند.

نوایی از نقش بازیگران بورس نیز سخن گفت و افزود: در حالی که وزیر اقتصاد به عنوان رئیس شورای عالی بورس همواره از نگاه حاکمیتی و کلان به بازار سرمایه می‌نگرد، اما نمی‌توان از حقوقی‌ها این انتظار را داشت که تنها تابع دستورات وزیر اقتصاد و خواسته‌های وی بدون سنجیدن شرایط فعلی خود باشند. چرا که حقوقی‌ها نیز خواسته‌های به حق خود را داشته و در شرایط رکود فعلی با کمبود شدید منابع نقدینگی مواجه هستند.

وی با طرح این پرسش که چرا موجودیت شاخص برای بازار سرمایه ایران بزرگ و با اهمیت شد، ادامه داد: از حدود 6 سال پیش با تغییر در فرمول محاسباتی شاخص کل بورس این نماگر محاسباتی به نوعی برای اقتصاد و حتی دولت تابو شد. این در حالی بود که با تاثیرپذیری سود تقسیمی مجامع شرکت‌ها بر شاخص کل بورس به یکباره میزان تاثیر این نماگر نسبت به بازتاب واقعیت‌های بورس ایران و حقایق موجود تا حدی منحرف شد. در حالی که اهمیت روند حرکتی شاخص بیشتر از آنچه که برای فعالان بازار سهام اهمیت داشته باشد، برای جامعه اقتصادی کشور به یک تابو تبدیل شد.

این کارشناس بازار سرمایه با بی‌اهمیت دانستن نگرانی‌ از روند نوسان شاخص کل بورس و سایر نماگرهای موجود در آن عنوان کرد: حرکت شاخص‌های بورس ناشی از انعکاس نوسان‌های اقتصاد کشور بوده و تزریق مسکن‌های کوتاه‌مدت با هدف تثبیت یا حمایت از شاخص بورس تنها می‌تواند به ارائه آرایشی زیبا از شرایط موجود در یک دوره گذرا بیانجامد. این در حالی است که بازار سهام به دلیل ویژگی زنده آن بالاخره در نقطه‌ای از زمان واکنش خود را به واقعیت‌های موجود نشان خواهد داد.

نوایی یادآور شد: در دوره‌های گذشته اگر همزمان با فتح قله 89 هزار واحدی شاخص بورس ؛ تلاش برای تثبیت آن در محدوده مذکور از طریق معاملات بلوکی انجام نمی‌شد و متولیان بازار سهام اجازه نمایش واقعی نماگرهای بازار سهام را می‌دادند، امروز برای شاخص بورس این همه حساسیت وجود نداشت.

وی افزود: در حال حاضر برای تحلیل روند حرکتی شاخص کل بورس از تحلیل‌های تکنیکال استفاده می‌شود. در حالی که شاخص بورس نشانگر همه واقعیت‌های این بازار نیست. از این رو تحلیل‌های موجود نزدیک به واقعیت نخواهد بود باید اجازه داد بازار سهام در آرامش خود را پیدا کرده و سپس روند حرکتی آن را تحلیل کرد.


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.