کاهش نرخ سود بانکی غیر واقعی است/ارائه راهکارهایی برای تقویت تقاضا و نقدینگی در بورس

برگزاری جلسات مذاکرات هسته ای و اخبار مثبت و منفی منتشر شده در این حوزه موجب شده تا بازار سرمایه تحت تأثیر آن با نوسانات متعدد همراه شود، چراکه این امر به عنوان عامل برون زا به شمار می رود و شاید پیش بینی آن از توان فعالان بازار سرمایه خارج باشد.
اگر روند بازار سرمایه را در مقاطع مختلف و در دو سطح بلند مدت و کوتاه مدت در نظر بگیریم با نگاهی به چرخه های رونق و رکود در بازه بلند مدت می توان گفت به طور معمول پس از یک دوره رونق سه تا چهار ساله دوره رکود بوجود می آید که این روند از دی ماه سال 92 در بازار سرمایه شروع شده و با افت و خیزهایی نیز همراه بوده است.

معاونت سرمایه گذاری گروه مالی توسعه سپهر صادرات با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: روند رکودی بازار سرمایه در حالی از سال 92 آغاز شده که به نظر می رسد با توجه به چرخه اقتصادی و تجربه سالهای گذشته، حرکت نزولی بورس تا 3 تا 4 ماهه آتی ادامه دار باشد که البته در مورد زمان تداوم آن نمی توان با قطعیت صحبت کرد.

مهمترین دلایل اثر گذار برون زا و درون زا بر رکود بورس

مهدی نجفی به مهمترین دلایل اثرگذار بر روند کلی بورس طی کوتاه مدت اشاره کرد و گفت: برگزاری جلسات مذاکرات هسته ای و اخبار مثبت و منفی منتشر شده در این حوزه موجب شده تا بازار سرمایه تحت تأثیر آن با نوسانات متعدد همراه شود، چراکه این امر به عنوان عامل برون زا به شمار می رود و شاید پیش بینی آن از توان فعالان بازار سرمایه خارج باشد.

این درحالی است که برخی اتفاقات درون زا و داخلی تر نیز در روند این روزهای بورس مؤثر واقع شده، عواملی که در حد کنترل سیاستگذاران و دولتمردان است.

وی به نرخ سود بانکی به عنوان یکی از عوامل اثر گذار درون زا اشاره کرد و گفت: بازارهای سرمایه و پول همواره به صورت سنتی رقیب یکدیگر بوده اند و بازار پول یکی از اصلی ترین بازار موازی رقیب با بورس است. به گونه ای که خروج نقدینگی از بورس و ورود آن به بازار پول همواره مخرب تلقی می شود و موجب افت ارزش سهام و شاخص کل بورس می گردد.

لزوم عدم انتشار اوراق با درآمد ثابت همراه با کاهش نرخ سود بانکی

این کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه نرخ سود بانکی طی سال گذشته بطور قابل توجهی افزایش یافته و موجب کاهش توان رقابت پذیری بازار سرمایه با بازار پول برای جذب نقدینگی شده بود، در این خصوص اظهار داشت: تحقق این امر سبب کاهش تقاضا برای خرید سهام و در مقابل افزایش انگیزه سهامداران برای فروش سهام شده بود، چراکه بازدهی تقریباً مساوی در برابر ریسک بسیار ناچیز نصیب سهامداران می شود.

معاونت سرمایه گذاری گروه مالی توسعه سپهر صادرات با اشاره به کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده های بانکی، در این باره گفت: کاهش نرخ سود بانکی در شرایطی می تواند اثر مثبت بر بازار سرمایه اعمال کند که هیچ گونه اوراقی اعم از اوراق گواهی سپرده، مشارکت و ... نیز در بانک ها و بورس عرضه نشود. چراکه در شرایط کنونی بازار سرمایه اقبال به سمت خرید اینگونه اوراق با نرخ سودهای 23 درصد و ریسک اندک بیش از خرید سهام خواهد بود. بر این اساس می توان گفت عملاً کاهش نرخ سود بانکی کاملاً غیر واقعی است و تحقق آن با عدم انتشار هر گونه اوراق امکان پذیر است.

عدم تزریق منابع نقدی و افزایش فشار عرضه سهام

نجفی در ادامه کمبود تقاضا و نقدینگی در مقابل افزایش عرضه سهام را به عنوان عامل دوم اثر گذار بر رکود بورس بر شمارد و اظهار داشت: عرضه سهام توسط سهامداران بویژه حقوقی ها بیش از تقاضا برای خرید آن به نظر می رسد و شرایط فعلی بورس به گونه ای نبوده که نقدینگی به سمت این بازار جذب شود که البته در این امر نیز سیاستهای انقباضی دولت و بانک اثر گذار بوده است.

وی همچنین وضع برخی قوانین اثر گذار بر وضعیت سودآوری صنایع مختلف توسط دولت و نهادهای قانونگذار را به عنوان عامل سوم دانست و گفت: افزایش قابل توجه خوراک واحدهای پتروشیمی و رشد بهره مالکانه شرکت های معدنی در کنار ابهامات موجود در وضعیت قیمت خرید خوراک مصرفی و نرخ فروش فرآورده های نفتی از جمله این موارد به شمار می روند.

راهکارهای پیش روی برای بهبود وضعیت بورس

این کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص عوامل مؤثر جهت بهبود وضعیت بورس بیان داشت: اتخاذ سیاستهای انبساطی مالی دولت و بانک مرکزی به منظور اصلاح نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم جهت جذاب شدن بورس برای سرمایه گذاران در کنار ورود سرمایه گذاران خارجی به معنای ورود نقدینگی به بورس و تقویت طرف تقاضا از جمله این موارد هستند. به نظر می رسد در صورت حصول توافق هسته ای کشور تزریق نقدینگی توسط سرمایه گذاران خارجی دور از انتظار نباشد چراکه از یک سو نسبت پی بر ای بازار سرمایه کشور ما نسبت به کشورهای خارجی جذابتر بوده و از سوی دیگر بازار ارز نیز طی ماه های اخیر از ثبات قابل قبولی برخوردار بوده و خیال سرمایه گذاران خارجی از بابت نوسانات نرخ ارز آسوده خاطر خواهد بود.

معاونت سرمایه گذاری گروه مالی توسعه سپهر صادرات در خاتمه افزود: سیاستها و برنامه های متولیان بازار سرمایه همچون مدیریت عرضه های اولیه، تغییر دامنه نوسان و حجم مبنا می تواند موجب جلب اعتماد سهامداران و تقویت تقاضا برای خرید سهام شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.