مقدمه:
اکثر سهامداران دلیل ورود به یک صنعت و یا خرید سهم خاص را بازدهی بالای گذشته آن عنوان می کنند. غافل از این که هر بازدهی با یک ریسک خاصی همراه است . برخی از صنایع ذاتا ریسک پذیرند، گرچه ممکن است بازدهی بالایی داشته باشند اما ریسک بالا، نکته ایست که مختص سرمایه گذاران خاص و ریسک پذیر است . برای بالانس کردن ریسک و بازدهی در کتب مالی معمولا بازدهی را بر ریسک تقسیم می کنند و نتیجه آن ، صنایعی را نشان می دهد که هم از نظر ریسک و هم از نظر بازدهی بهینه می باشند.
مفروضات :
· در این تحلیل 19 صنعت بورسی به همراه شاخص کل مورد بررسی قرار گرفته است .
· در محاسبه ی عملکرد صنایع از شاخص آنها استفاده شده است ، تحلیل دیگر می توانست استفاده از ارزش بازار صنایع باشد ، با توجه به اینکه عرضه اولیه و تقسیم سود بسیار زیادی داشته ایم ارزش بازار صنایع نمی تواند داده های قابل اتکایی به تحلیلگر دهد . بنابراین در نهایت شاخص صنایع انتخاب شده است .
· در این تحلیل سعی شده است تا ریسک و بازدهی صنایع مختلف در 2 برهه ی زمانی بررسی شوند و در نهایت صنایع برتر شناسایی شوند .
بررسی بازدهی و ریسک صنایع مختلف بورس در 5 سال گذشته :
جدول زیر داده های 19 صنعت مهم بورسی در 5 سال گذشته مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند :
همانگونه که ملاحظه می شود بیشترین بازدهی را صنایع لاستیک ، نفت (پالایشگاه ) و گروه رایانه داشته اند ، از طرفی مسکن و بیمه نیز کمترین بازدهی را در 5 سال گذشته به سهامداران خود داده اند .
از نظر ریسک نیز شاخص کل ، صنعت بانک ، مخابرات و محصولات شیمیایی بسیار کم ریسک بوده اند و در عوض گروه قند ، غذا و ماشین آلات برقی نیز در رده ی پر ریسک ترین صنایع بورسی قرار دارند .
طبق نتایج این تحقیق در 5 سال گذشته بهترین صنعت گروه پتروشیمی و شیمایی می باشد. جالب است که صنعت محصولات شیمیایی تنها صنعتی است که نسبت بازده به ریسک آن حتی از شاخص کل نیز بالاتر است. سپس گروه فرآورده های نفتی و لاستیک نسبت به ریسکی که داشته اند بازدهی نسبتا بالایی را نیز نصیب سهامداران خود را کرده اند .
کمترین نسبت «بازدهی به ریسک » هم متعلق به صنعت کوچک بیمه است این نشان می دهد در این صنعت ریسک بالا و بازدهی کمی داریم . گروه خودرو و مسکن نیز بعد از بیمه در رتبه ی بعدی قرار دارد .
نگاه کلی به نتایج ارائه شده در جداول بالا نشان می دهد که وقتی بازدهی را بر ریسک تقسیم می کنیم در بسیاری از صنایع به محدوده ی تعادلی 0.4 می رسیم. به عبارتی این دو معیار در این صنایع به تعادل رسیده اند که این خود حاکی از هوشمندی بازار بورس اوراق بهادار کشورمان می باشد .
بررسی بازدهی و ریسک صنایع مختلف بورس در سال گذشته :
بعد از ریزش بازار بورس عوامل متعددی در بازار پدید آمده اند که روند سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار را تحت الشعاع قرار داده اند . تصمیمات متفاوت دولت جدید ، ریزش نفت ، خوراک پتروشیمی ها ، هدفمندی یارانه ها و ... در کنار ریزش بازار موجب شده اند که صنایع بورسی به نوعی بازبینی مجدد شوند . در تحلیل زیر میزان ریسک و بازدهی صنایع مختلف بورسی از تاریخ 14 دی ماه 1392 (زمان ریزش بازار ) تا کنون بررسی شده است . داده های جدید نتایج بسیار متفاوتی را نسبت به داده های قدیمی تر می دهد.
همانگونه که مشاهده می شود در بازه زمانی مورد نظر صنعت رایانه، لاستیک و ماشین آلات و تجهیزات در مقابل ریزش شاخص که حدود 22% بوده است نه تنها ریزشی نداشته بلکه در مجموع به ترتیب رشد 15%، 16% و 11% را نیز تجربه کرده اند .از طرفی نیز صنعت قندو شکر با ریزش 40% و کاشی و سرامیک با ریزش 39% دارای بیشترین ریزش در بین صنایع داشته اند . (در جدول فوق البته داده ها به صورت هفتگی می باشد)
در محاسبات مربوط به ریسک صنایع رایانه، لاستیک، ماشین آلات در دوره مورد نظر جز صنایع کم ریسک به حساب می آیند. از طرفی نیز صنایع کاشی و سرامیک، فلزات اساسی و قند و شکر جز صنایع پر ریسک به حساب می آیند.
طبق نتایج تحقیق در 1 سال گذشته بهترین صنعترایانه ، لاستیک و تجهیزات می باشد. قندی ها ، فلزی ها و کاشی ها نیز پایین ترین رتبه را در یک سال اخیر داشته اند .