پیش بینی بازارها در سال جاری پس از توافق هسته ای





توافق . تفاهم یا بیانیه. موضوع مهم این است که چهارچوب توافق جامع ترسیم گردیده .سوم آذرماه سال ۱۳۹۲ ( ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳ ) بود که ایران و ۱+۵ به توافق موقت ژنو (برنامه اقدام مشترک ) دست یافتند بر اساس این توافقنامه که برای «رسیدن به یک راه‌حل جامع بلندمدت و مورد توافق طرفین» و با هدف «تضمین‌نمودن و صلح‌آمیزبودن برنامه هسته ای ایران» امضا گردید، طرفین «به صورت داوطلبانه» متعهد گردیدند تا اقدامات متقابلی را به عنوان گام اول یک راه‌حل جامع انجام دهند.که شامل گامهای اولیه و گام نهایی بود که ۱۰ تیرماه ضرب العجل آن میباشد .

 

اما در صورت توافق هسته ای تا ۳۰ ژوین چه دیدگاهی برای اقتصاد ایران میتوان متصور بود.؟ برداشته شدن تحریمهای اقتصادی پس از توافق جامع بین ایران و ۱+۵ دربهای اقتصاد ایران را با جامعه جهانی خواهد گشود .

 

برداشته شدن تحریمهای بانکی .سوییفت . خودرویی . حمل ونقل .پتروشیمی و..در اولین گام منابع مالی را آزاد خواهد کرد . از طرفی کشور ایران با جمعیت حدود ۷۷ میلیون نفر و متوسط سن ۲۸ سال و منابع طبیعی فراوان و از سوی دیگر به دلیل سالها تحریم : فرسودگی ماشین آلات صنعتی در صنایع مختلف و فاصله گرفتن از تکنولوژی روز دنیا برای سرمایه گذاران خارجی بسیار جذاب خواهد بود .

 

با توجه به تحریمهای ظالمانه که از حدود ۲ سال گذشته از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا و شورای امنیت شدت گرفت اغلب صنایع از خودروسازی تا پتروشیمی و بانکی و غذایی و دارویی و……دست به یک عقب گرد زد که اگر تحریمهای اقتصادی نیز لغو گردد حداقل ۲ الی ۳ سال زمان لازم خواهد بود تا به جایگاه واقعی خود برسند اما مهمترین قسمت به حرکت دراوردن چرخه اقتصاد است که با مدیریت صحیح میتوان به آن شتاب داد .

 

کدام بازار پیشرو خواهد بود؟

 

بی شک اولین بازاری که پس از برداشتن تحریمهای اقتصادی شکوفا خواهد شد بازار سرمایه است . اما این رونق تا کجا ادامه خواهد داشت؟ شاید تا به امروز بازار سرمایه در کشور عزیزمان ایران زیاد مورد استقبال عموم واقع نمیگردید این موضوع بر طبق آمار شرکت سپرده گذاری مرکزی حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور را شامل میشود که نسبت به کشورهای توسعه یافته جای بسیاری برای رشد خواهد داشت اما با توجه به سودآوری شرکتها که زمان بر خواهد بود به دلیل ثبات و امنیت سیاسی و اقتصادی که پس از توافق حاصل میگردد بازار P/E بالاتری به خود خواهد گرفت و از طرفی کشوری که تمایل داشته باشد بازار سرمایه را فعال نگاه دارد بایستی بازارهای موازی را از دید سرمایه گذاری خارج نموده و شرایط را به گونه ای ایجاد نماید تا جامعه به دید مصرف به آن بنگرد .

 

بازار مسکن پس از توافق چگونه خواهد بود؟

 

بازار مسکن طی دو سال گذشته وارد رکود عمیقی گردید که با توجه به اطلاعات ارایه شده مرکز آمار در سال ۱۳۹۳ کاهش ۵۰ درصدی ساخت و ساز نسبت سال قبل را شاهد هستیم . یکی از دلایل مهم در رکود و افت ۲۱ درصدی قیمت مسکن نسبت به اسفند ۱۳۹۱ بودجه انقباضی دولت و کنترل تورم میباشد .

 

 با توجه به جدیدترین داده‌ های سامانه رهگیری معاملات مسکن نشان می‌دهد: در شرایطی که بازار مسکن تهران طی ماه‌های اخیر به ثبات نسبی در «قیمت مسکن» رسیده و نرخ رشد قیمت آپارتمان‌های پایتخت عملا متوقف و به «صفر» نزدیک شده است، در کل‌ کشور این «شتاب قیمت مسکن» بوده که ثابت شده و تغییرات نرخ رشد را در مرز صفر مهار کرده است .

 

به بیان دیگر، برخلاف ثبات قیمت مسکن در تهران، در کل کشور، سطح قیمت‌ها هنوز رو به افزایش است، اما شتاب افزایش در ماه‌های اخیر ثابت شده است. انتظار میرود این رشد در شهرهای دیگر نیز ثابت بماند .

 

اما پس از لغو تحریمها پیشبینی میشود به دلیل آزاد شدن منابع ارزی و جریان گرفتن نقدینگی در بازارها رونق در بازار مسکن شکل بگیرد اما از آنجا که هدف دولت در بخش مسکن مصرف کرایی است نه سرمایه گذاری انتظار رشد قیمت در این بخش را متصور نخواهیم بود. تحریمهای اقتصادی علیه ایران شرایطی را ایجاب کرد که بخش مسکن بیشتر هدف سرمایه گذاری قرار گرفت . نقطه مقابل که همان برداشتن تحریمها است بازار مسکن را برای مدت نسبتا طولانی به بازار مصرف تبدیل خواهد نمود .

 

وضعیت بازار سکه و طلا پس از توافق جامع ..؟

 

قیمت سکه تا پایان سال 1390 یعنی پیش از وقوع شوک ارزی، کاملا منطبق بر قیمت جهانی آن بوده است. پس از شوک و با ورود سوداگران به بازار طلا پس از سال 1390 بین قیمت جهانی طلا و قیمت طلا در بازار داخلی فاصله افتاد .

 

پس از اینکه التهاب های بازار طلا فروکش کرد از اواخر سال 1392 تا پایان سال 1393 بار دیگر قیمت طلا در بازار داخلی و به خصوص سکه منطبق با قیمت جهانی این فلز گران بها شد. پیشبینی میشود سال 94 قیمت طلا کمتر از زمان فعلی آن نباشد و این موضوع به دلیل آن است که هزینه دستیابی به هر یک اونس طلا در دنیا حدود 1150 دلار است. از سوی دیگر قیمت سکه در سال 94 در محدوده 900 هزار تومان با نوسان 5 تا 10 درصدی خواهد بود .

 

حمید امینی فعال بازار سرمایه



نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.