بررسی فرصت ها و چالش های راه اندازی بورس ارز/ تمرکز بر ارایه ابزارهای متنوع

بورس ارز به خصوص بورس آتی ارز می تواند آثار اقتصادی مهم و ویژه ای داشته باشد از این منظر که دور نمای آتی نرخ ارز را روشن و به آن جهت دهد و هم اینکه میتواند ابزاری در جهت پیش بینی نرخ ارز هم برای سیاست گذاران مسئولین اقتصادی و هم کسانی که به این ارز در حال و آینده نیاز دارند، باشد تا نیاز این گروه را برآورده کند.
این روزها مسئولین اقتصادی کشور از راه اندازی بورس آتی ارز و تک نرخی شدن ارز خبر می دهند که در این بین نکته قابل توجه برای عموم فعالان این است که راه اندازی چنین بازاری برای مبادله ارز چه فرصت ها و چالش هایی به همراه دارد؟

در همین راستا معاون سازمان بورس اوراق بهادار در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: در رابطه با راه اندازی بورس ارز در حال حاضر در فاز اول مطالعات لازم انجام شده، اما تصمیم نهایی مبنی بر راه اندازی این بورس در چهار چوب بازارهای موجود، صورت نگرفته است. به نظر میرسد این موضوع در جلسه آتی هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار مورد بررسی قرار بگیرد و در این رابطه تصمیم گیری نهایی انجام شود. که با توجه به زیر ساخت ها و امکانات بورس کالا، احتمال راه اندازی این بازار در چهارچوب بورس کالا وجود دارد.

حسن امیری در ادامه افزود: بورس ارز به خصوص بورس آتی ارز می تواند آثار اقتصادی مهم و ویژه ای داشته باشد از این منظر که دور نمای آتی نرخ ارز را روشن و به آن جهت دهد و هم اینکه میتواند ابزاری در جهت پیش بینی نرخ ارز هم برای سیاست گذاران مسئولین اقتصادی و هم کسانی که به این ارز در حال و آینده نیاز دارند، باشد تا نیاز این گروه را برآورده کند.

این مقام مسئول در رابطه با چالش های راه اندازی این بازار گفت: در شرایط فعلی و با راه اندازی بورس آتی ارز، موانع خاصی را پیش بینی نمی کنم اما اگر به سمت نظام تک نرخی شدن ارز پیش رویم طبیعتاً زمینه رشد این بازار فراهم خواهد شد. بنابراین در وضعیت فعلی چند نرخی بودن ارز را چالش نمی دانم اما تک نرخی شدن ارز میتواند به سرعت توسعه این بازار و به خصوص راه اندازی بازار نقدی مبادلات ارز کمک کند.

همچنین آنچه در سیاست ها و جهت گیری های مسئولین ارشد اقتصادی کشور دیده می شود، حرکت به سمت ارز تک نرخی بوده، چرا که شکاف بین نرخ ارز مبادلاتی و آزاد در حال کاهش می باشد.

وی تأکید کرد: 4 رکن مهم و اساسی در راه اندازی بورس ارزی کامل، وجود دارد این ارکان شامل: بانک مرکزی، صرافی ها، بانک های عامل به عنوان واسطه بین مصرف کننده واقعی ارز و بازاری که از طریق کانال بانک مرکزی هدایت می شود و چهارمین رکن نیز خود بورس می باشد، که برای داشتن بازاری کامل و متنوع، این ارکان باید با یکدیگر و در یک راستا حرکت کنند.

خوشبختانه در موضع گیری های اخیر مسئولین ارشد بانک مرکزی مشاهده میکنیم که از راه اندازی بورس آتی ارز پشتیبانی و استقبال شده که با توجه به این موضوع می توان انتظار همکاری این ارکان در جهت کمک به ساماندهی بازار ارز و ایجاد نظام تک نرخی را داشت.

امیری در رابطه با ارائه الزامات یا مشوق هایی برای معامله کنندگان ارز در قالب بورس ارز، عنوان کرد: در حال حاضر بر ارائه و تعیین ساز و کارهای صحیح و ابزار سازی متنوع در این بازار تمرکز داشته و خیلی مشتاق ایجاد الزام برای فعالین این حوزه نیستیم، چرا که اگر ابزارهای متنوع در بورس ارز مورد استفاده قرار گیرد، خود به خود عرضه کننده و تقاضا کننده به این بازار جذب خواهند شد.

این مقام مسئول در خاتمه افزود: وقتی قرار بر راه اندازی بازار صکوک در ایران بود این بحث مطرح شد که آیا مقررات و شرع اسلام اجازه صدور انواع و اقسام این اوراق را در بازار ایران می دهد یا خیر؟اما با تلاش مهندسین مالی شاهد ساخت ابزار های مالی متنوعی متناسب با نیاز بازار بودیم. در رابطه با راه انداز بورس ارز نیز بعد از راه اندازی تابلوی معاملات باید نیازهای فعالان و بازار شناسایی شود و بر اساس قوانین و شرع اسلام ابزارهای جدید و متنوع طراحی و پس از تصویب در کمیته فقهی سازمان، مورد استفاده قرار گیرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.